Un grup de cercetatori din Danemarca a creat cea mai rapida retea din lume, folosind o fibra optica ce permite descarcarea unui film de 1 gigabit intr-un timp record de 0,2 milisecunde. Cercetatorii de la Universitatea Tehnica din Danemarca au folosit pentru aceasta retea un nou tip de fibra optica ce transfera 43 de terabiti pe secunda, depasind astfel recordul precedent de 32 de terabiti pe secunda.
Aceasta inseamna, potrivit Extreme Tech, ca internautii vor putea descarca un film de 1 gigabit (GB) in doar 0,2 milisecunde.
Echipa daneza a folosit o fibra optica dezvoltata de firma nipona Nippon Telegraph and Telephone Corporation (NNT), putand depasi astfel recordul detinut pana acum de expertii de la Karlsruhe Institut für Technologie din Germania, care creasera o retea capabila de viteze de pana la 32 de terabiti pe secunda.
Conform cercetatorilor, competitia in viteza de date la nivel global contribuie la dezvoltarea tehnologiei necesare pentru cresterea traficului de date pe internet, estimata la 40-50 la suta in fiecare an.
Emisiile legate de consumul total de energie datorat utilizarii internetului constituie mai mult de 2 la suta din emisiile de carbon la nivel mondial, apropiindu-se astfel de emisiile inregistrate in industria transportului. Iar acestea ar putea creste dramatic.
„Este deci esential sa identificam solutii pentru internet care sa duca la reduceri semnificative ale consumului de energie„, sunt de parere cercetatorii danezi.
Sursa: Mediafax