China a inceput lucrarile pentru a se dota, in jurul anului 2030, cu un nou lansator capabil sa transporte in spatiu incarcaturi foarte grele si sa trimita un echipaj uman pe Luna, a anuntat, luni, presa de stat de la Beijing.
Noua racheta, numita Long March 9, va avea o capacitate de transport (sarcina utila maxima) de 130 de tone, pentru o orbita terestra joasa, comparativ cu sarcina utila de 10 pana la 20 de tone care poate fi pusa pe orbita de diferitele versiuni ale lansatorului european Ariane 5.
„Lansatoarele noastre actuale, printre care se numara si Long March 5, a carui prima lansare este asteptata in curand, pot servi activitatilor noastre spatiale prevazute pentru urmatorii zece ani, dar capacitatea de transport a acestora este insuficienta pentru programele nationale pe termen lung”, a declarat Li Tongyu, un expert citat luni de publicatia China Daily.
Lansatorul Long March 9 va avea intre 8 si 10 metri in diametru si va cantari cel putin 3.000 de tone in momentul decolarii, a mai spus Tongyu. Racheta va avea nevoie de un nou motor, care va trebui construit, astfel incat sa furnizeze puterea necesara lansarii.
Viitoarea racheta chinezeasca va fi comparabila cu lansatorul Space Launch System (SLS), cum este cunoscuta viitoarea racheta a NASA, care este prevazuta sa efectueze primul zbor cel mai tarziu la sfarsitul anului 2018.
SLS, care va fi capabil sa lanseze vehicule spatiale cu echipaj uman spre Marte pana in 2030, va oferi, de asemenea, o capacitate de transport de 130 de tone.
Decizia demararii proiectului Long March 9 vine la o saptamana dupa ce Consiliul ministerial al Agentiei Spatiale Europene (ESA) a decis construirea rachetei Ariane 6, noul lansator care va permite Europei sa reziste concurentei acerbe din domeniul lansarilor de sateliti pe orbita.
China aloca miliarde de dolari cuceririi spatiului, domeniu vazut ca un simbol al noii puteri a tarii, sub egida Partidului comunist.
Printre obiectivele foarte ambitioase ale administratiei de la Beijing se numara trimiterea unei sonde spre Marte in jurul anului 2020, construirea unei statii spatiale permanente in 2022 si trimiterea unui om pe Luna, dupa 2025.
Sursa: Mediafax