Speranta de viata a oamenilor a crescut la nivel mondial cu o medie de peste sase ani, din 1990, in urma scaderii ratei mortalitatii din cauza cancerului si bolilor cardiovasculare in tarile bogate si a cresterii ratei de supravietuire a bolnavilor de tuberculoza, diaree si malarie in tarile sarace.
Intr-o analiza inclusa in studiul Global Burden of Disease (GBD) din 2013, cercetatorii din domeniul sanatatii au spus, totusi, ca, in timp ce speranta de viata este in crestere aproape in fiecare regiune a globului, o exceptie notabila este sudul Africii subsahariene, unde decesele provocate de HIV/SIDA au dus la scaderea sperantei de viata cu cativa ani, incepand din 1990.
„Progresul pe care il vedem in lupta impotriva unei varietati de boli si rani este bun,
remarcabil chiar, dar putem si trebuie sa facem lucrurile mai bune”, a declarat Christopher Murray, profesor la Universitatea Washington din Statele Unite, cel care a condus studiul publicat in revista medicala The Lancet. Murray a declarat ca cresterea uriasa in domeniul actiunilor colective si al finantarilor acordate pentru lupta impotriva unor boli infectioase cu potential mortal, cum sunt diareea, pojarul, tuberculoza, HIV si malaria, a avut un impact important, reducand rata mortalitatii si crescand speranta de viata.
Cercetatorul a mai spus ca unele boli cronice importante au fost neglijate si devin periculoase, dobandind potential mortal, mai ales in ceea ce priveste afectiunile provocate de droguri, ciroza ficatului, diabetul si bolile renale. Studiul GBD 2013 ofera cele mai cuprinzatoare si actuale estimari ale numarului de decese anuale din 240 de cauze diferite, din 188 de tari, pe o perioada de 23 de ani, din 1990 pana in 2013.
Analiza recenta a echipei conduse de Murray a descoperit ca unele dintre cele mai sarace tari au inregistrat cresteri exceptionale ale sperantei de viata in cei 23 de ani, oamenii din Nepal, Rwanda, Etiopia, Niger, Maldive, Timorul de Est si Iran traind in prezent cu 12 ani mai mult, in medie.
Totusi, in ciuda scaderii importante a mortalitatii infantile in ultimii 23 de ani, malaria, diareea, infectiile respiratorii, precum pneumonia, sunt inca in top cinci cauze ale mortii la copiii sub varsta de cinci ani la nivel global, cauzand, anual, decesul a aproximativ doua milioane de copii cu varstele intre o luna si 59 de luni.
De asemenea, un alt succes amar il reprezinta faptul ca, desi numarul deceselor provocate de HIV/SIDA a scazut, la nivel mondial, in fiecare an de la varful inregistrat in 2005, HIV/SIDA ramane in continuare cea mai importanta cauza de deces prematur in 20 dintre cele 48 de tari din Africa subsahariana.
Sursa: Mediafax