Vineri, 6 aprilie 2018, Vinerea Mare a Sfintelor Paşti, Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, a oficiat slujba Prohodului Domnului la Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare, împreună cu soborul, în mijlocul Catedralei fiind pus Sfântul Epitaf.
Din sobor au făcut parte Arhim. Dr. Casian Filip, eclesiarhul Catedralei Episcopale, Arhim. Dr. Ioachim Tomoiagă, consilier eparhial social-filantropic şi misionar, preoţii slujitori ai Catedralei: Viorel Bud, Vasile Botiş, Florin Hoban, inspector şcolar, Claudiu Ciascai şi Florin Bălan, împreună cu diaconii.
Răspunsurile au fost date, de la strană, de arhidiaconii şi diaconii Catedralei, de cântăreţii stranei Catedralei şi de Corul „Doxologia” al Catedralei, condus de Arhid. Ionuţ Pleş.
La slujba Prohodului Domnului au cântat, alături de cei pomeniţi mai sus, şi credincioşii din Catedrală, care, cu lumânări şi cartea Prohodului Domnului în mâini, au venit în număr impresionant, ca să cânte alături preoţi, strană şi cor, care au intervenit alternativ, creând o atmosferă aparte de tristeţe, care s-a amplificat în timpul procesiunii cu Sfântul Epitaf.
Zeci de minute în şir, credincioşii au trecut pe sub Epitaful Domnului, pe care l-au atins cu mâinile.
„Noi, în seara aceasta, am fost, împreună cu Maica Domnului, cu Mironosiţele Femei, cu Sfântul Ioan Evanghelistul, cu Iosif şi Nicodim, lângă Crucea Domnului, am participat la aşezarea în mormânt a Domnului şi Mântuitorului nostru Iisus Hristos, am fost cuprinşi de durere, împreună cu Maica Domnului, a cărei inimă a fost zdrobită, aşa cum este inima fiecărei mame care îşi vede fiul în mod nedrept asuprit, judecat, osândit şi chiar omorât. Maica Domnului reprezintă pe toate femeile şi pe toate mamele din lume care au avut cel puţin un copil, pentru care au trăit, pe care l-au iubit, pentru care au suferit şi pentru care s-au bucurat pentru succesul lui. De asemenea, o însoţim pe Maica Domnului, pentru că este modelul pentru toate mamele de pe pământ.”
Despre atingerea Sfântului Epitaf, Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a apus:
„Este ca şi cum am fi făcut un pelerinaj la Sfântul Mormânt al Domnului la Ierusalim şi ne-am fi atins de Piatra Ungerii şi de Lespedea Sfântului Mormânt.”