Un proiect al Muzeului Satului din Sighetu Marmatiei, vechi de aproape 40 de ani, este pe cale sa devina realitate. S-a incercat realizarea unei sectii de instalatii tehnice actionate de apa inca din 1972, dar, din cauza lipsei fondurilor, proiectul a fost abandonat. Beneficiind de sprijinul autoritatilor norvegiene si de o finantare pe un proiect cu fonduri structurale, proiectul se va materializa in sfarsit, doua mori de apa urmand sa fie amplasate in cadrul muzeului.
Proiectul prevede amplasarea a doua mori pe cursul raului Ronisoara, care trece prin incinta Muzeului Satului. Una dintre morile care urmeaza sa fie montate in cadrul muzeului a fost datata de curand de catre profesorul Klaus Frekman, de la Institutul de Dendrocronologie din Germania, ca fiind din 1570. Cealalta moara are o istorie mai recenta, fiind din 1912. De asemenea, vor mai fi amplasate valtori, piue, joagare si batoze pentru ca vizitatorii muzeului sa poata vedea cat mai multe dintre aceste „mici institutii mestesugaresti”, cum le-a numit directorul Muzeului Satului, Mihai Dancus.
Proiect esuat de trei ori
In decursul anilor, s-a mai incercat de trei ori realizarea acestui proiect, lipsa fondurilor fiind motivul pentru care de fiecare data proiectul a fost pus la sertar. O vizita oficiala din Norvegia, de acum doi ani, a schimbat situatia, deoarece, in urma colaborarii dintre Universitatea Telemark din Norvegia, Muzeul Maramuresului din Sighetu Marmatiei, Consiliul Judetean Maramures si Universitatea de Nord Baia Mare, proiectul a fost reluat si adoptat de Comisia Europeana. Valoarea totala a proiectului se ridica la suma de 640.000 euro, cofinantarea de 15% fiind asigurata de Consiliul Judetean Maramures.
In urma cu o luna, a fost organizata licitatia si acum se lucreaza la elaborarea proiectului tehnic, urmand ca, in cel mai scurt timp, sa se inceapa lucrarile efective. Mihai Dancus, directorul muzeului, este extrem de incantat de realizarea acestui proiect. „Prin acest proiect se va face intregirea muzeului satului si, de asemenea, se va rezolva si o problema peisagistica, muzeul urmand sa arate altfel dupa ce vor fi amplasate cele doua mori, ” a explicat el.
Casa din 1704, reconstruita in incinta muzeului
Muzeul Satului din Sighetu Marmatiei se mandreste cu o noutate pe plan national, in cadrul muzeului urmand sa fie reconstituita o casa monument, veche din 1704, din care nu a mai ramas decat o grinda, pe care este scris „Anno Domini 1704”, si ancadramentul usii de la intrare. Casa a fost demolata in anii ’70 si din materialele casei a fost construita o sura. Elementele care au constituit casa au fost recuperate din satul Berbesti si acum urmeaza sa fie reutilizate.
Sursa: Andrei Gherghel