Alte sapte medicamente noi, pentru diabet zaharat, boli cardiovasculare, oftalmologice, nefrologice si afectiuni inflamatorii reumatice si cronice, ar urma sa fie introduse pe lista de compensate si gratuite, conform unui proiect supus dezbaterii publice de Ministerul Sanatatii (MS).
MS a postat miercuri, pentru dezbatere publica, proiectul de Hotarare de Guvern pentru modificarea si completarea Anexei la Hotararea Guvernului nr. 720/2008 pentru aprobarea Listei cuprinzand denumirile comune internationale corespunzatoare medicamentelor de care beneficiaza asiguratii, cu sau fara contributie personala, pe baza de prescriptie medicala, in sistemul de asigurari sociale de sanatate, precum si denumirile comune internationale corespunzatoare medicamentelor care se acorda in programelor nationale de sanatate.
„Asa cum am promis, continuam procesul de actualizarea a listei de medicamente gratuite. Daca in luna iulie am aprobat introducerea tratamentui inovativ cu 17 molecule noi orfane, din care noua pentru tratamentul afectiunilor oncologice, astazi Unitatea de Evaluare a Tehnologiilor Medicale a propus spre dezbatere introducerea a inca sapte produse esentiale care au fost evaluate si care nu aduc cheltuieli suplimentare la Fondul National de Asigurari de Sanatate„, precizeaza ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu, citat intr-un comunicat.
Totodata, Agentia Nationala a Medicamentului si Dispozitivelor Medicale (ANMDM) a informat Ministerul Sanatatii ca rapoartele de evaluare ale moleculelor pentru actualizarea listei in intregime realizate in conformitate cu cerintele UE vor fi finalizate si transmise pentru dezbatere publica la inceputul lunii octombrie, conform calendarului aprobat de actualizare, a precizat sursa citata.
In 22 august, ministrul Sanatatii declara ca ANMDM a primit peste 120 de dosare pentru actualizarea listei de medicamente compensate si gratuite, cererile vizand afectiuni diverse.
Presedintele ANMDM, Marius Savu, preciza atunci ca un sfert dintre dosare sunt pentru patologia oncologica, dar exista si dosare pentru tratamentul hepatitei si poliartritei reumatoide. Ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu, a aprobat, in 23 iulie, ordinul privind criteriile in baza carora va putea fi actualizata lista de medicamente compensate si gratuite, respectiv includerea, extinderea indicatiilor sau excluderea unor tratamente.
Banicioiu spunea ca metodologia de evaluare va permite o noua abordare in sistem, si anume actualizarea periodica a listei de compensate si gratuite, in beneficiul pacientilor. Ministrul Sanatatii si presedintele ANMDM au estimat ca noua lista de medicamente compensate ar putea fi gata in toamna acestui an.
Introducerea noii liste de medicamente compensate a fost amanata in mai multe randuri, ultimul termen nerespectat fiind 1 aprilie 2014. Dupa 2008, in Romania, pacientii nu au mai avut acces, in regim compensat, la tratamente noi.
Sursa: Mediafax