Vezi VIDEO
Maramuresenii cer schimbarea prevederilor legii vanatorii. Printre cei care au demarat acest demers se numara si prefectul judetului Maramures, Anton Rohian.
Potrivit reprezentantului Guvernului in teritoriu, legea care prevede situatia vanatorii ar trebui schimbata din cauza numeroaselor pagube produse anual de animalele salbatice. Pentru schimbarea prevederilor legale, autoritatile maramuresene au inaintat organelor competente un proiect care vizeaza modificarea situatiei prevazute de legea vanatorii si schimbarea fondurilor de vanatoare.
Potrivit prefectului judetului Maramures, Anton Rohian, schimbarea legii vanatorii ar fi benefica, mai ales ca ar diminua un posibil risc de conflict intre pagubiti si sefii fondurilor de vanatoare.
“Deci este un lucru foarte grav si va spun cu multa responsabilitate. Problema pagubelor care sunt provocate de mistreti si de lupi, in judetul Maramures, nu sunt niste lucruri pe care trebuie sa le trecem la faza in care ne implicam formal. In anul 2013 si 2014 am facut o analiza la nivel de judet cu ce inseamna aceste pagube si de fapt cine despagubeste pe cei care au fost pagubiti”, a declarat Anton Rohian, prefectul judetului Maramures.
Pagubele produse de mistreti sau lupi sunt inregistrate in cele mai multe cazuri pe fondurile de vanatoare care sunt foarte bine dezvoltate. Potrivit prefectului de Maramures, sefii fondurilor de vanatoare trebuie sa faca front comun cu oamenii care locuiesc in zonele tranzitate de animalele salbatice.
“Nu este posibil ca dimineata sa sameni cultura de cartofi si a doua zi sa iti fie scoasa afara. Nu e posibil sa ai semanata cultura de ovaz sau de orz sau de grau si cand vrei sa o recoltezi sa fie facuta praf. Nu e corect ca plantatiile de pruni, toata perioada anului sa ingrijesti de ele si cand trebuie sa culegi prunele sa-ti fie arata suprafata. Astea sunt lucrurile care trebuie sa le evitam. Am avut o discutie cu sefii fondurilor de vanatoare si am gasit oameni care sunt cu foarte mare intelegere, cu foarte mare deschidere spre cei care au fost pagubiti doar ca legea nu dezleaga aceasta problema”, a mai adaugat Anton Rohian.
Din cauza legii, comitetul care evalueaza stricaciunile produse in culturi de animalele salbatice se intruneste la un termen prea indepartat, astfel ca paguba nu mai este vizibila.
Prin schimbarea legii, autoritatile din Maramures doresc ca timpul de constatare a pagubei sa fie unul extrem de redus, iar daca aceasta este provocata de un anumit excedent de animale din fondul de vanatoare, autoritatile locale din zona respectiva sa actioneze.
Sursa: Simona Vasiac