Bugetul de stat pe 2013 va avea un deficit de 18,176 miliarde de lei, pe fondul unor venituri proiectate la 98,182 miliarde lei si al unor cheltuieli de 116,36 miliarde de lei, potrivit proiectului de buget pe 2013 publicat pe site-ul Ministerului Finantelor Publice.
Din taxa pe valoarea adaugata se aloca 14,638 miliarde de lei sume defalcate pentru bugetele locale, din care 2,125 miliarde de lei pentru finantarea cheltuielilor descentralizate la nivelul judetelor, 10,39 miliarde de lei pentru finantarea cheltuielilor descentralizate la nivelul comunelor, oraselor, municipiilor, sectoarelor si municipiului Bucuresti, 368,3 milioane de lei destinate finantarii cheltuielilor privind drumurile judetene si comunale, a caror repartizare, pe unitati administrativ-teritoriale, se face in functie de lungimea si starea tehnica a acestora, prin hotarare, de catre consiliul judetean, dupa consultarea primarilor, 1,754 miliarde de lei pentru echilibrarea bugetelor locale.
In anul 2013, ordonatorii principali de credite ai bugetelor locale vor finanta cu prioritate acele lucrari de investitii/activitati noi sau in continuare aferente proiectelor finantate din fonduri externe nerambursabile.
Potrivit proiectului de act normativ, se interzice finantarea lucrarilor de investitii noi daca nu sunt asigurate surse de finantare a lucrarilor de investitii/activitati in continuare, astfel incat sa se respecte graficele de executie/termenele de punere in functiune sau datele de finalizare a proiectelor aflate in implementare. Se interzice finantarea obiectivelor de investitii noi daca in portofoliul ordonatorilor de credite ai bugetelor locale exista obiective de investitii/proiecte in derulare al caror termen de punere in functiune/termen de implementare stabilit prin contractul/decizia/ordinul de finantare este depasit, pana la finalizarea acestora.
Exceptie fac lucrarile de investitii colaterale, care cuprind cheltuielile pentru efectuarea unor lucrari legate teritorial si functional de o anumita investitie directa, necesare punerii in functiune si exploatarii investitiei directe realizate ca urmare a implementarii unor proiecte finantate din fonduri externe nerambursabile.
Seful Misiunii Fondului Monetar International, Erik de Vrijer, s-a intalnit astazi, 21 ianuarie, cu ministrul delegat pentru buget, Liviu Voinea, pentru a discuta forma finala a proiectului bugetului de stat pe 2013. Premierul Victor Ponta a declarat ca bugetul de stat pentru 2013 ar urma sa ajunga la Parlament miercuri seara sau joi dimineata.
Sursa: Agerpres