![]() |
![]() |
Vezi VIDEO
Cel mai mare proiect de infrastructura al Maramuresului, care prevede modernizarea retelelor de apa si canalizare, este la mana borsenilor. Autoritatile din Borsa au anuntat ca ies din ADI (Asociatia de Dezvoltare Intercomunitara pentru apa si canalizare a judetului Maramures) pe motiv ca se taraganeaza prea mult investitiile in zona lor, iar decizia a starnit fiori nu doar reprezentantilor societatii Vital Baia
Mare, dar si autoritatilor judetene si locale care au facut azi, 31 octombrie, inca o incercare sa impiedice Borsa sa iasa din asociatia care gestioneaza un proiect european de 120 de milioane de euro. Munca de convingere s-a purtat la Prefectura Maramures, intr-un cadru organizat, care i-a adus in aceeasi sala pe cei implicati in ADI.
Pierderi uriase de ambele parti ar insemna iesirea orasului Borsa din proiectul prin care Asociatia de Dezvoltare Intercomunitara Maramures isi propune sa modernizeze retele de apa si canalizare din judet. Localitatile Baia Mare, Sighetu Marmatiei, Borsa, Viseu de Sus, Cavnic, Baia Sprie, Targu Lapus, Seini, Tautii Magheraus si Somcuta Mare sunt beneficiarele proiectului care a inceput sa se clatine ca urmare a opozitiei localnicilor din orasul de sub Pietrosul Rodnei.
“Daca proiectul va fi compromis in totalitate, cred ca nici nu e bine sa ne gandim ce inseamna sa solicitam plata celor 120 milioane de euro pe care i-a pierdut judetul Maramures si pe care ii vor pierde celelalte autoritati locale care nu au nicio vina in aceasta poveste”, a spus Zamfir Adoreanu, directorul executiv al ADI Maramures, fost primar al orasului Seini.
Prefectul judetului, Sorin Rednic, prezent la intalnire, a subliniat ca retragerea orasului Borsa din proiect si pierderea finantarii ar putea reprezenta o lovitura nu doar pentru Maramres, ci pentru Romania.
”E departe de mine si de noi toti gandul de a permite astazi ca prin actiunile pe care cei de la Borsa le fac sa influenteze in mod negativ in primul rand legalitatea si in al doilea rand interesele locale, ale judetului Maramures si mai apoi cele nationale. Implicatiile pierderii de catre Romania a unui proiect de 122 milioane de euro, care genereaza cine stie cate alte milioane de euro pe orizontala, sunt enorme. Nu cred ca cineva isi poate permite sa transeze printr-o fantezie electorala aceasta problema”, a spus prefectul.
La intalnire au participati si reprezentanti ai celorlalte localitati implicate in acest proiect care nu si-au ascuns dezamagirea si au invinovatit alesii din Borsa pentru situatia creata. ”Si asa suntem in intarziere si licitatia trebuia facuta cu multe luni in urma. A incepe din nou si sa cauti o alta sursa de finantare e imposibil”, a spus Vasile Coman, primarul din Viseu de Sus.
Viceprimarul localitatii Borsa, Ioan Timis, a explicat ca decizia luata a fost cauzata de faptul ca proiectul nu se poate implementa in momentul de fata fara a intarzia lucrarile de reabilitare la DN 18. El a spus ca soseaua trebuie subtraversata de conducte, iar demararea lucrarilor dupa incheierea modernizarii drumului ar crea alte probleme si cheltuieli.
”Noi nu am fost importiva implementarii proiectului, ci am fost impotriva implementarii unui proiect care nu se poate pune in practica decat prin distrugerea DN 18 si prin amanarea construirii acestui drum cu cinci, sase sau sapte ani”, a explicat Ioan Timis, viceprimarul din Borsa.
In urma intalnirii nu s-a luat nicio decizie, insa pana saptamana viitoare lucrurile trebuie clarificate. Zilele urmatoare se vor cunoaste si firmele castigatoare pentru unele lucrari din proiect, unele programate chiar in Borsa.
CITESTE SI:
ACTUALIZARE – PROTEST – Sute de locuitori din Borsa au protestat impotriva furnizorului de apa Vital (VIDEO si GALERIE FOTO)
Sursa: Andrei Gherghel