Vezi VIDEO
Castanul comestibil din Rezervatia Baia Mare va fi salvat, dupa 30 de ani de lupta cu cancerul de scoarta. Pentru realizarea acestui lucru vor fi accesate fonduri europene, insa in prima faza vor fi folositi bani de la bugetul local pentru a interveni cat mai repede. Astazi, 19 iunie, reprezentantii Ocolului Silvic Municipal, alaturi de specialisti de la Institutul de Cercetari si Amenajari Silvice (ICAS) Brasov, au prezentat proiectul care vizeaza aprobarea planului de management al Sitului Natura 2000 – Rezervatia de Castan Comestibil Baia Mare si studiile de specialitate necesare reconstructiei acestei zone.
Situatia in acest moment este una dramatica, deoarece 80 la suta din rezervatia de castan este afectata de cancerul de scoarta. Proiectele de viitor sunt insa ambitioase, iar oamenii de stiinta cred ca in cativa ani problema s-ar putea remedia complet.
„Stim cu totii ca avem o problema, este vorba despre virusul Cryphonectria parasitica, cancerul de scoarta, iar in acest moment rezervatia este afectata in proportie de 80% de acest virus. Suntem spre finalizarea acestui proiect, iar planul de management este despus la Ministerul Mediului, la Bucuresti, de aproximativ 4 luni. Acesta este ultimul demers, am intocmit si studiile de specialitate si, practic, avem toate elementele pentru un al doilea proiect ce va viza strict reconstructia ecologica a acestei rezervatii”, a declarat Radu Bolchis, managerul acestui proiect.
Cercetatorii au explicat problema castanului comestibil din Baia Mare, aceeasi ca si a tuturor arborilor de acest tip din Europa si SUA.
„La Baia Mare, incepand din 1984, aceasta ciuperca a fost atestata in statiunea pomicola de la Dura, apoi a trecut in paduri si apoi le-a omorat pe toate. Acolo unde nu s-au facut tratamente au murit toti castanii. In schimb, in zonele unde noi am reusit sa tratam timp de trei ani la rand, am observat chiar vindecari totale. Avem cateva parcele unde vindecarea a fost totala, ceea ce ne permite sa cream pe viitor un plan de masuri care sa vindece tot castanul din zona Baia Mare”, a explicat dr. Danut Chira, de la ICAS Brasov.
Cercetatorii au explicat ca este o premiera pentru Romania faptul ca s-a reusit gasirea unui tratament pentru cancerul de scoarta, chiar daca a fost nevoie de aproape trei decenii pentru a ajunge la aceasta performanta.
„Este o premiera nationala ce se intampla aici. Este prima data in Romania cand se vindeca o boala invaziva cu o metoda. Nu avem ceva similar. Uscarea ulmului, de exemplu. S-a uscat in toata tara, nu mai avem ulm. Avem, ca biodiversitate, niste tufe si pe ici pe colo cate un arbore, dar cand ne uitam in statistici lemnul de ulm e la 0%. La fel e si cu castanul. Ocolul Silvic sau Directia Silvica poate spune ce valoare are castanul – 0”, a explicat Danut Chira.
Catalin Chereches, primarul municipiului Baia Mare, a punctat importanta remedierii acestui dezastru, in conditiile in care castanul comestibil este o adevarata emblema a municipiului Baia Mare.
„Avem sprijinul celor de la ICAS Brasov, avem sprijinul specialistilor si sunt convins ca lucrurile pot evolua, dupa foarte multi ani, intr-o directie pozitiva. Noi credem ca si prin acest proiect cu finantare europeana dar si prin alte proiecte ce vor urma vom putea implementa ceea ce au gandit specialistii, iar aici ne referim strict la tratamentul necesar, astfel incat marea parte a rezervatiei noastre sa fie salvata. Ulterior vor urma si plantari si regenerari. Sunt situatii cu care s-a confruntat intreaga Europa, dar si Statele Unite ale Americii, dar este important sa tratam cu foarte mare atentie si responsabilitate acest lucru, fiind vorba de o emblema a orasului nostru, de traditia orasului nostru si despre un lucru pentru care suntem cunoscuti in intreaga lume”, a declarat Catalin Chereches.
Primarul a explicat faptul ca primele masuri trebuie urgentate, fara a mai astepta ajutorul financiar venit prin proiecte europene, astfel ca primele tratamente vor fi finantate direct de la bugetul local.
„Sa incepem prin Ocolul Silvic Municipal si cu aportul bugetului local sa finantam parte din ceea ce inseamna tratament si sa venim apoi, in completare, cu ceea ce se intampla prin programele de finantare europeana. Nu cred ca este util pentru nimeni sa asteptam un an, doi sau trei, momentul in care vor fi finantarile europene mature. Eu cred ca putem sa facem acest lucru, nefiind vorba despre o suma extraordinar de mare”, a adaugat Catalin Chereches.
Proiectul de realizare a planului de management pentru Situl Natura 2000 – Rezervatia de Castan Comestibil Baia Mare a avut o valoare de aproximativ 1,5 milioane de lei si a fost finantat prin Programul Operational Sectorial de Mediu.
Sursa: Tania Purcaru