Mai multi parlamentari au initiat un proiect potrivit caruia cetatenii romani pot sa faca donatii la MApN pentru dotari, iar in schimb pot sa primeasca compensatii, inclusiv grade militare, chiar si cel de general, vicepremierul Gabriel Oprea si ministrul Mircea Dusa nefiind de acord cu propunerea.
Propunerea legislativa pentru „crearea si desfasurarea unui mecanism de donatii benevole private, care sa colecteze fonduri utilizabile exclusive in dotarea logistica a MApN”, semnata de 32 de deputati si senatori, se afla in consultare publica la Camera Deputatilor.
Conform proiectului, fondurile vizate se vor obtine prin donatii publice directe, fiind varsate de catre persoanele fizice intr-un cont al Trezoreriei sau in alte conturi dedicate, alocate publicului de catre societati de microfinantare – crowdfunding.
„Fondurile atrase si colectate in aceste conturi dedicate vor fi utilizate exclusiv in activitatea de dotare logistica a MApN cu tehnica de lupta si munitia aferenta noi, moderne, performante”, propun initiatorii.
In anexele la proiectul de lege sunt stabilite si o serie de „beneficii pentru donatorii privati”.
Astfel, pentru o suma mai mica sau egala cu 100 de euro, la o singura donatie sau cumulat anual, sunt prevazute: deductibilitate pentru sumele donate, reducere de 1% din toate impozitele datorate statului pe anul respectiv, promovare (publicare) benevola a fiecarui donator intr-o lista nationala a donatorilor pe acest proiect, oferirea unei diplome ce are inscrisa suma donata.
Pentru o suma intre 100 si 1.000 de euro, la o singura donatie sau cumulat anual, initiatorii propun: deductibilitate pentru sumele donate, reducere de 2% din toate impozitele datorate statului pe anul respectiv, promovare (publicare) benevola a fiecarui donator intr-o lista nationala a donatorilor pe acest proiect, invitare de participare ca oaspete la toate manifestarile si sarbatorile publice ale MApN, oferirea unei diplome ce are inscrisa suma donata si a unei distinctii publice militare.
In cazul celor care doneaza intre 1000 si 5.000 de euro, dar cu obligatia donarii anuale, in acelasi cuantum, timp de cinci ani, este prevazuta, in plus, oferirea gradului MApN de subofiter in rezerva. Celelalte beneficii mentionate anterior sunt valabile si in acest caz, cu diferenta ca reducerea din impozite propusa este de 4%.
Pentru donatiile intre 5.000 si 10.000 de euro, timp de sapte ani, este propus ca la sfarsitul intervalului sa fie oferit gradul MApN de ofiter inferior in rezerva.
Daca donatiile sunt intre 10.000 si 50.000 de euro, timp de noua ani, se propune oferirea gradului de ofiter superior in rezerva. Daca donatiile sunt de cel putin sau mai mult de 50.000 de euro, anual, pe o durata de cel putin 12 ani, se propune oferirea gradului MApN de general in rezerva.
Pentru ultimele trei categorii de donatori, mai sunt propuse si: deductibilitate pentru sumele donate, reducere de 8% din toate impozitele datorate statului pe anul respectiv, promovare (publicare) benevola a fiecarui donator intr-o lista nationala a donatorilor pe acest proiect, invitare de participare ca oaspete la toate manifestarile si sarbatorile publice ale MApN, oferirea unei diplome ce are inscrisa suma donata, a unei distinctii publice militare si a unei medalii publice de stat.
Vicepremierul Gabriel Oprea si ministrul Apararii Mircea Dusa au declarat, luni, ca nu sunt de acord cu proiectul prin care cetatenii care fac donatii pentru armata sa primeasca, in schimb, grade militare. Intrebat in legatura cu proiectul potrivit caruia cetatenii romani pot sa faca donatii la MApN pentru dotari, dar in schimb pot sa primeasca compensatii, inclusiv grade militare, chiar si cel de general, Oprea a spus ca nu este de acord ca cei care fac donatii sa primeasca grade militare, dar este un lucru bun ca oricine sa poata ajuta Armata.
„Nu am vazut acest proiect, dar este foarte clar stabilit in legislatie, gradele sunt acordate de ministrii Apararii sau de seful Statului Major General in anumite conditii de vechime, de varsta, de studii. Oricine poate ajuta Armata romana sub diferite forme, si este un lucru bun, nu se acoda in schimb gradele militare decat in anumite forme clar stabilite de lege si de regulamentele militare”, a spus Oprea.
„Nu sunt de acord, ca cetatean al Romaniei, sa se faca donatii si sa se primeasca grade militare”, a adaugat Oprea, adaugand ca cei care pot ajuta foarte mult Armata romana sunt primarii.
Ministrul Apararii Nationale, Mircea Dusa, a spus, la randul sau, ca nu i se pare corect sa se ofere grade in armata contra donatii si ca statul roman trebuie sa asigure finantarea.
„Nu mi se pare corect. Eu cred ca statul roman trebuie sa asigure finantarea Ministerului Apararii si ca un asemenea proiect de lege cu donatii pentru armata, sigur, e bun, orice initiativa … Inca nu am analizat-o, cand va veni la minister pentru analiza ne vom exprima punctul de vedere. Armata Romaniei este cea mai apreciata institutie a statului roman de catre populatie si consider ca statul trebuie sa faca eforturile necesare pentru finantarea ei”, a spus Dusa.
foto arhiva
Sursa: Mediafax