Proiectul „RUTEM: Romania – Ucraina Centrul Regional de Instruire in Protectia, Managementul si Monitoringul Mediului, (Romania-Ukraine Regional Center for Training in Environment Protection, Management and Monitoring) a fost finalizat in coctombrie 2008.
Proiectul a fost elaborat de catre Universitatea de Nord din Baia Mare (aplicant principal) in parteneriat cu Consiliul Judetean Maramures, Universitatea Nationala Tehnica de Petrol si Gaz din Ivano-Frankivs’k, Agentia pentru Protectia Mediului Maramures si Administratia de Stat Ivano-Frankivs’k.
Prin acesta s-a propus imbunatatirea activitatilor de management, monitoring integrat si de protectie a mediului in regiunile transfrontaliere Romania-Ucraina, obiectivul general al proiectului inscriindu-se in unul din obiectivele generale ale programului PHARE de Vecinatate Romania-Ucraina 2004-2006.
Obiectivul specific al proiectului – crearea premiselor pentru dezvoltarea relatiilor de cooperare transfrontaliera intre autoritatile publice regionale, agentiile publice regionale cu responsabilitati in domeniu si centrele de cercetare si educationale din regiune – are ca rezultat accentuarea ritmului de implementare a masurilor de protectie a mediului in vederea realizarii unui sistem integrat de mediu in regiune.
Proiectul si-a propus sa contribuie la rezolvarea unor probleme legate de lipsa unui cadru organizational de colaborare intre partenerii din regiune, astfel se creeaza si se dezvolta o retea regionala transfrontaliera de parteneriate in regiunea Romania-Ucraina, aria geografica judetele Maramures si Satu Mare, regiunile Ivano-Frankivs’k si Zakarpatia care, in final, cuprinde 3 universitati: Universitatea de Nord din Baia Mare, Universitatea Nationala Tehnica de Petrol si Gaz din Ivano-Frankivs’k, Universitatea Nationala Uzhhorod, 4 autoritati publice regionale: Consiliul Judetean Maramures, Consiliul Judetean Satu-Mare, Administratia de Stat Ivano-Frankivs’k si Administratia de Stat Uzhhorod, 4 agentii publice regionale: Agentia pentru Protectia Mediului Maramures, Agentia pentru Protectia Mediului Satu-Mare, Oficiul Regional Ivano-Frankivs’k a Ministerului pentru Protectia Mediului a Ucrainei si Oficiul Regional Transcarpatia a Ministerului pentru Protectia Mediului a Ucrainei, respectiv un ONG: Asociatia pentru Cercetarea si Protectia Mediului.
De asemenea, operationalizeaza Centrul Regional pentru Instruire In Protectia, Managementul si Monitoringul Mediului care raspunde cererii de instruire necesara dezvoltarii resurselor umane prin diseminarea legislatiei din domeniu si a informatiilor in randul principalilor actori care influenteaza factorii de mediu in regiune si imbunatatirea calitatii instruirii specialistilor, precum si cresterea capacitatii de management al proiectelor ca premisa a atragerii fondurilor de dezvoltare.
Grupurile tinta avute in vedere sunt formate din reprezentanti ai autoritatilor locale, specialisti si persoane cu atributii in domeniu, reprezentanti ai agentilor economici, cadre didactice si studenti de diferite specialitati din jud. Marmures si reg. Ivano-Frankivs’k.
Printre beneficiarii finali care vor fi afectati pozitiv de rezultatele proiectului se regasesc membrii comunitatilor din regiunea transfrontaliera jud. Marmures si reg. Ivano-Frankivs’k, iar prin model de buna practica, se extinde la alte zone transfrontaliere.
Cu un buget de 56.000 EURO, din care 50.000 EURO reprezinta finantarea PHARE si a Guvernului Romaniei, iar restul de 6.000 EURO reprezinta cofinantarea aplicantului principal care a fost asigurata de Consiliul Judetean Maramures, proiectul prevede derularea a doua categorii de activitati importante:
a) dezvoltarea infrastructurii de instruire prin achizitionarea de echipamente de tehnica de calcul, aplicatii software si materiale de instruire.
b) dezvoltarea resurselor umane prin realizarea unor materiale de instruire si instruirea efectiva a persoanelor selectate, prin intermediul unor cursuri, structurate in 8 module, care vor alterna cu workshopuri si consultanta directa acordata beneficiarilor instruirii.
S-au derulat proceduri de achizitii, amenajarea si operationalizarea Centrului Regional pentru Instruire in Protectia, Managementul si Monitoringul Mediului si crearea Bibliotecii legislative si a Bibliotecii tehnice pe domeniu, elaborarea suporturilor de curs si a altor materiale necesare procesului de instruire, elaborarea brosurii ,,Manual de Instruire in Protectia, Managementul si Monitoringul Mediului si a brosurii ,,Ghid de bune practici de mediu”.
In perioada 13-17 mai 2008 s-a derulat instruirea a 40 de cursanti ucraineni (20 adulti si 20 de studenti) la Universitatea Nationala Tehnica de Petrol si Gaz din Ivano’Frankivs’k, in perioada 22÷24 mai 2008 s-a derulat instruire a 44 de cursanti romani (22 de adulti si 22 de studenti) la Universitatea de Nord din Baia Mare, beneficiind ca lectori de cadre didactice ale universitatii ucrainene si ale universitatii baimarene cat si de lectori de la Consiliul Judetean Maramures si Agentia pentru Protectia Mediului Maramures.
Cursantii au participat la 40 de ore de instruire in 8 module: Cadrul legislativ general al protectiei mediului, Evaluarea impactului asupra mediului, Gestionarea deseurilor industriale si municipale, Gospodarirea apelor – Epurarea apelor reziduale, Managementul si monitoringul mediului, Sisteme ecologice integrate, Masurarea si determinarea calitatii mediului, Managementul proiectului, iar cursurile au fost completate de teme de lucru individuale, care au fost elaborate de cursanti cu sprijinul si asistenta tehnica oferita de specialistii echipei de implementare a proiectului.
Speram ca eforturile depuse in cadrul acestui proiect care a avut ca obiectiv un impact transfrontalier in judetele Maramures si Satu-Mare, regiunile Ivano-Frankivs’k si Zakarpatia, precum si cele care vor fi depuse in continuarea, sa produca rezultatele dorite si sa contribuie la dezvoltarea colaborarii stiintifice pe domeniu a partenerilor, a schimbului de informatii in protectia, management si monitoringul mediului, cooperare in activitatile educative si in dezvoltarea a viitoare proiecte cu impact transfrontalier.
Sursa: Prof.univ.dr.ing. Vasile Tisan
În Regatul Maramureșului există o triplă alianță! Este clar! Totul este negociat și împărțit! S-au aruncat zarurile și noua ordine...
Citeste mai mult