Profesorii trebuie sa le spuna parintilor care este situatia reala la invatatura a copiilor, evitand informarea partiala sau cu tenta subiectiva, potrivit proiectului Codului de etica pentru invatamantul preuniversitar.
In proiectul Codului de etica pentru invatamantul preuniversitar, aflat in curs de finalizare la Ministerul Educatiei, este reglementata si relatia dintre profesori si parinti. Potrivit proiectului, cadrele didactice trebuie sa acorde consultanta parintilor „in educarea propriilor copii si sustinerea rolului paternal”, pentru stabilirea unei relatii de incredere mutuala si a unei comunicari deschise si accesibile.
De asemenea, profesorii trebuie sa ii informeze pe parinti despre evolutia activitatii scolare a copiilor, evitand tendintele de prezentare partiala sau cu tenta subiectiva, se arata in proiect. Documentul mai prevede ca profesorii vor avea disponibilitate pentru rezolvarea problemelor educative ce le sunt aduse la cunostinta de catre parinti. De asemenea, parintii vor fi informati despre toate aspectele activitatii elevilor, prin furnizarea explicatiilor necesare intelegerii si aprecierii continutului serviciilor educative.
Profesorii sunt obligati sa respecte confidentialitatea datelor furnizate si dreptul la intimitate individuala si familiala. Dascalilor le este interzis sa ceara sau sa primesca bunuri materiale sau sume de bani pentru serviciile educationale oferite. Cadrele didactice vor sfatui parintii in cazul alternativelor de formare si dezvoltare optima a copiilor lor, din perspectiva expertizei psihopedagogice si a respectarii interesului major al copilului, se mai arata in proiectul Codului de etica.
Proiectul Ministerului Educatiei interzice cadrelor didactic sa se ocupe de achizitia de materiale auxiliare curriculare sau de materiale didactice, acestea urmand sa fie cumparate pe catre parinti, pe baza de factura sau chitanta, de la furnizorii autorizati.
Sursa: Mediafax