Ministrul Sanatatii propune un nou sistem de acordare a concediilor medicale. Acesta prevede introducerea unor mijloace mai eficiente de verificare a modului de acordare a concediilor medicale, dublarea amenzilor pentru medicii prescriptori care elibereaza certificate de concediu medical in afara conditiilor legale si reducerea termenelor dupa care se pot prelungi concediile medicale.
Noile prevederi privind acordare a concediilor medicale, propuse de Ministerul Sanatatii, au fost gandite pentru a se reduce semnificativ numarului cazurilor de fraudare a sistemului de acordare a concediilor medicale.
Daca va fi adoptat, reprezentantii platitorilor de indemnizatii (angajatorii) si politia vor avea dreptul sa verifice daca persoana aflata in concediu medical necesita, intr-adevar, ingrijiri medicale. Acestia vor putea sa verifice daca pacientul tratat in regim ambulatoriu este la domiciliu in orele in care nu se afla la unitatea sanitara pentru tratament. In cazul in care angajatul aflat in concediu medical nu se afla la domiciliu, acesta nu va primi indemnizatia de asigurari sociale aferenta concediului medical.
Noul sistem dubleaza cuantumul amenzilor pentru cei care nu respecta prevederile legale in acordarea concediilor medicale – refuzul nejustificat de plata a indemnizatiilor, calculul si plata eronate a acestora se vor sanctiona cu amenzi cuprinse intre 2.500 lei si 5.000 lei.
Medicii care vor elibera certificate de concedii medicale nerespectand legea vor fi sanctionati cu amenzi cuprinse intre 5.000 lei si 10.000 lei. De asemenea, noul sistem prevede ca prelungirea concediului medical sa se faca incepand cu a 61-a zi (legea actuala prevede ca prelungirea sa se faca din cea de-a 91 zi), medicul specialist putand prelungi concediul medical pana la 183 de zile, insa doar cu aprobarea medicului expert al asigurarilor sociale.
Se estimeaza ca noile prevederi vor reduce cheltuielile cu 20% si vor genera in urmatorii patru ani economii de aproape 190 milioane lei la bugetul Fondului National Unic de Asigurari de Sanatate.
Proiectul de act normativ prevede o serie de afectiuni exceptate, pentru care se acorda certificate de concediu medical pentru perioade stabilite, altele decat cele care se incadreaza la afectiunile comune.
Sursa: Ioana Osan