![]() |
![]() |
Vezi VIDEO
Defileul Lapusului, una dintre cele mai impresionante structuri naturale de acest fel din Romania, ar putea fi distrus din nesabuinta oamenilor. O firma spaniola, aflata in cautare de resurse energetice ieftine, are in plan sa construiasca o microhidrocentrala in defileu, in zona podului de la Buteasa. Intentia a fost facuta publica in urma cu aproximativ doi ani, dar nici custodele sitului natural care figureaza ca arie protejata, nici organizatiile ecologiste nu au vociferat chiar daca proiectul presupune sapaturi, detonari, montari de conducte uriase de transport, adica lucrari de constructii care vor afecta puternic zona.
Despre realizarea microhidrocentralei s-a vorbit inca din 2011. In prezent, investitorul face demersuri pentru obtinerea avizelor de la Ministerul Mediului, pentru ca Defileul Lapusului face parte din Sit Natura 2000. Aproximativ 20 de milioane de euro ar costa proiectul, insa beneficiile ar fi rapide, pentru ca nu sunt costuri mari de productie, iar piata este asigurata, statul fiind obligat sa preia energia produsa. Oficialii Primariei Somcuta Mare s-au aratat interesati sa intre in parteneriat cu firma spaniola, astfel incat a demarat negocieri cu investitorii straini.
”Chiar la ultima sedinta de Consiliu Local din 2012 am discutat despre acest proiect si am decis ca noi sa nu obstructionam investitia. Noi ii sprijinim, am facut o analiza a stadiului in care ne aflam si am decis sa ii sprijinim ca sa avansam cu acest proiect cat mai repede”, a declarat Florin Talpos, primarul din Somcuta Mare.
Ecologistii se tem ca zona, promovata din punct de vedere turistic inclusiv din fonduri europene uriase, va fi transformata intr-o uzina producatoare de energie verde, la fel cum s-a intamplat pe alte cursuri de apa din Maramures. Chiar Consiliul Judetean Maramures, care a dat un aviz de principiu pentru cosntructia microhidrocentralei, a coordonat un proiect european in valoare de aproximativ 1 milion de lei al carui scop consta in promovarea Defileului Lapuslui si a posibilitatilor de turism din acesta zona.
”In momentul in care se fac amenajari pe cursurile de apa, raul isi schimba modul de curgere si acele meandre pe care le formeaza in momentul de fata raul Lapus ar putea sa dispara”, a declarat Delia Ruzsa, managerul de proiect din Consiliul Judetean.
Unii biologi au aratat ca prin avizarea si construirea microhidrocentralelor se faciliteaza o crima ecologica, biodiversitatea raurilor fiind amenintata. Acestia au semnalat ca in momentul in care constructiile sunt amplasate pe cursul apei, vietatile sunt condamnate la moarte.
”Se produce un dezastru ecologic prin intreruperea cursurilor de apa in diferite sectoare ale lor si asta inseamna ca nu mai exista o continuitate a proceselor biologice, nu mai poate sa fie o deplasare a pestilor, spre exemplu. Apar aceste bariere si asta afecteaza aceste zone care isi pierd incetul cu incetul caracterul lor natural”, a spus sigheteanul Peter Lengyel, secretar stiintific UNESCO Pro Natura.
Un exemplu al modului in care microhidrocentralele afecteaza raurile se afla in muntii Fagaras, unde mai multe rauri au fost distruse ca urmare a exploatarii hidroenergetice. Dovezile asupra impactului negativ asupra naturii sunt tot mai numeroase, dar in lipsa popularizarii lor lumea minimalizeaza pericolele.
”Eu am certitudinea ca daca este sa se dea aprobare si daca se va realiza aceasta investitie, se va face in asa fel incat efectele asupra mediului sa fie minimale. Nu cred ca exista tehnologie care sa nu produca efecte mai mari sau mai mici, dar sper sa fie aplicate tehnologii atat de constructie cat si de exploatare care sa aiba efect minimal asupra a ceea ce inseamna raul Lapus in totalitate”, a spus Delia Ruzsa.
In ultima perioada, avize de mediu pentru microhidrocentrale au fost eliberate chiar si pentru zone protejate, iar acest lucru nu este vazut cu ochi buni de catre asociatiile de mediu din tara. Aproximativ 40 de ong-uri din toata tara, inclusiv din Maramures, s-au alaturat unui demers prin care se cere oprirea tuturor acestor lucrari controversate. ”Este o agresare a zonelor care sunt desemnate ca fiind arii protejate, dar protectia se rezuma la declaratii frumoase. Practic, ce se intampla in ele este agresarea lor, distrugerea lor”, a spus Lengyel.
Aria naturala protejata Defileul Lapusului este constituita din cursul mijlociu al raului Lapus intre localitatea Groape, apartinand orasului Targu Lapus, si confluenta cu raul Cavnic, avand lungimea de 25 de km.
CITESTE SI:
NEGOCIERI – ENERGIE – Microhidrocentrala spaniola in Defileul Lapusului?
DRUMETIE IN MARAMURES – Pe valea Vicleanul Mare, la Lacul Bodi Ferneziu (GALERIE FOTO)
Sursa: Andrei Gherghel