Vezi VIDEO
Doar pentru ca sufera de o dizabilitate nu inseamna ca nu trebuie sa aiba acces la tehnologie. Ba mai mult, tehnologia moderna precum tabletele interactive, Ipad-urile sau laptopurile faciliteaza procesul de invatare al copiilor cu autism. Despre aceasta dar si alte modalitati de instruire si educare a copiilor cu autism s-a vorbit azi in cadrul Conferintei Nationale ”Accepta-ma asa cum sunt – despre abilitate si dizabilitate”, organizata de Asociatia Autism Baia Mare si Fundatia Vodafone Romania.
”Eu vin la centru din inima, de doua ori pe saptamana de patru ani. Acolo ma intalnesc cu prietenii mei. Sunt in clasa I si imi place foarte mult sa cant. Voi deveni o cantareata celebra”, sunt cuvintele Patriciei, o copila de doar 7 ani care, desi sufera de autism, stie deja care e telul ei in viata. Micuta a deschis, cu expunerea visului ei, conferinta nationala prin care specialisti din tara si din strainatate incearca sa gaseasca cele mai bune solutii pentru dezvoltarea armonioasa si, ulterior, integrarea in societate a copiilor cu autism.
Tehnologia moderna reprezinta un instrument extrem de util in munca cu acesti copii. Dispozitivele digitale, Ipad-urile, tabletele interactive, tablele interactive, computerele sau laptopurile ii ajuta pe micuti sa realizeze lucruri extrem de creative si profitabile. Aceste metode vin sa completeze ceea ce se intampla tipic, clasic, in salile de clasa din Romania.
”Este o modalitate de a invata aparte, tehnologia are rabdare infinita, profesorul nu de fiecare data, Invatarea se face intr-un ritm aparte, se muleaza pe abilitatile copilului nu pe dizabilitati , feedback-ul se ofera imediat. Tehnologia reprezeinta cel mai bun motivator pentru elevul secolului 21. Cu siguranta, lectii frumoase se pot preda si fara intermediul tehnologiei , insa in secolul vitezei cred ca va exista o disconexiune, o lipsa a convergentei intre predarea clasica si ce se intampla in afara salilor de clasa ”, a explicat Camelia Rat, profesor de educatie speciala in cadrul Asociatiei Autism Baia Mare.
Principala preocupare a celor care lupta pentru sansa copiilor cu autism, precum si a celor prezenti azi la conferinta este de a le facilita acestora procesul de invatare si integrarea in societate.
Iolanda Sztrelenczuk, membru fondator al Asociatiei Autism Baia Mare, spune ca ”daca nu tinem pasul cu ceea ce se dovedeste a fi bun pentru copiii cu autism si care da rezultate, atunci copilul nu va avea sanse de integrare scolara si sociala pe viitor. Deci este foarte important sa tinem pasul cu noutatile din domeniu. ”
Conferinta anuala este organizata de Asociatia Autism Baia Mare in cadrul proiectului T.A.L.E (Technology Assists Learning and Education). Proiectul este finantat de Fundatia Vodafone Romania, si a fost selectat dintr-un total de peste 300 de proiecte depuse la nivel national. Totul in scopul imbunatatirii abilitatilor de viata independenta a celor 55 de copii cu autism din Centrul de Zi al Asociatiei Autism Baia Mare, prin implementarea unor servicii moderne de interventie, evaluare si predare.
Sebi, un alt prichindel beneficiar al serviciilor Fundatiei a transmis si un mesaj celor prezenti: ”Eu sunt Sebi si impreuna cu ceilalti copii de la centrul de zi va multumim ca sunteti alaturi de noi. Donand doi euro prin sms la numarul de telefon 8837 ne oferiti sansa de a continua activitatile din centru. Astfel noi vom fi ajutati sa ne croim un drum in lumea noastra.”
Sursa: Sonia Rajnita