Vezi VIDEO
Turnul fostului combinat metalurgic din Baia Mare, care domina orasul de peste 17 ani, ar putea fi facut una cu pamantul daca autoritatile locale nu vor reusi sa ii dea o utilitate. Intentia demolarii cosului de evacuare a noxelor de la fosta societate Phoenix a fost pusa, in 11 mai, in discutie in cadrul unei dezbateri la care au fost prezenti arhitecti, dar si reprezentanti ai administratiei publice. Primii au sustinut ideea valorizarii celei mai inalte constructii industriale din Europa, care depaseste ca inaltime Turnul Eiffel din Paris.
Din perspectiva arhitectilor, turnul combinatului ar putea fi un obiectiv turistic care sa aduca mii de turisti in Baia Mare. O idee inedita privind punerea in valoare a constructiei a venit chiar din partea unui baimarean, arhitect stagiar la unul dintre cele mai apreciate birouri de arhitectura din Romania. Tanarul a creat un proiect care vizeaza realizarea unui muzeu al cuprului si chiar ateliere ale artistilor plastici pe platforma combinatului.
„Eu am propus un master plan pentru acea zona incercand cat de cat sa corelez arterele si sa fac un acces spre acel sit. In speta, acolo, chiar in zona turnului am propus un muzeu al cuprului pe a carui terasa este, de fapt, o esplanada care se invarte in jurul instalatiei de filtrare de langa turn care trebuie admirata, motiv pentru care cred ca trebuie sa faca parte din viata orasului si nu trebuie dat jos. Practic, muzeul va face intrarea in turn, deoarece s-a facut acolo o activitate de exploatare a cuprului” a declarat Viorel Zoicas, arhitect stagiar.
Pe cele 55 hectare de teren, lasate de izbeliste de catre actualii proprietari, autoritatile locale au mai multe planuri. Unul vizeaza infiintarea unui parc fotovoltaic, altul priveste deschiderea unui centru de cercetare si de invatamant, insa lucrurile se invart in jurul turnului, devenit simbol nelegitim al urbei. Dilema autoritatilor este daca turnul inalt de 351,5 metri trebuie transformat intr-un obiectiv turistic sau trebuie demolat.
“Proiectul urmareste in primul rand promovarea acestui concept de zona de productie durabila si, de asemenea, conceptul de comunitate de firme care sa existe intr-o anumita locatie si care sa aiba o interdependenta”, a explicat Dan Carpov, managerul proiectului.
Viceprimaul municipiului, Istvan Ludescher, a spus cu sinceritate ca il incearca un sentiment de nostalgie cand isi aminteste ca a lucrat aproape 30 de ani pe fosta platforma industriala. El considera ca trebuie luata in calcul importanta istorica a cosului de dispersie fara a se uita insa ca respectiva constructie este deja veche si ar putea sa nu reziste in timp.
”In studiul pe care l-ati facut ar trebui tratat ca un capitol distinct aspectul sentimental si cum ar trebui facut ca sa ramana ceva care sa aminteasca de ce a fost aceasta platforma industriala in decursul deceniilor”, a spus Istvan Ludescher, viceprimarul municipiului.
Turnul de la Combinat a fost inaugurat de catre societatea Cuprom in 1995, pentru a dispersa gazele rezultate in urma activitatii industriale. Constructia, care este cea mai inalta din tara, are o deschidere la baza de 20 metri si un diametru in varf de 9 metri.
Sursa: Andrei Gherghel, Anca Popescu