Un proiect de peste 3,5 milioane a fost semnat, zilele trecute, în comuna Dragomirești, în cadrul ședinței de Consiliu Local. La acest moment extrem de important pentru comunitate a fost prezent și președintele Consiliului Județean Maramureș, Gabriel Zetea. Obiectul contractului îl constituie alocarea unei finanțări din bugetul Ministerului Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene (MDRAPFE), în sumă totală de 3.547.032,00 lei pentru realizarea obiectivului de investiții ”Suplimentare sursă de alimentară cu apă la sistemul de alimentare cu apă existent, extindere rețea de alimentare cu apă în orașul Dragomirești, județul Maramureș”. Contractul a fost semnat în baza Ordinului viceprim-ministrului, ministrul dezvoltării regionale, administrației publice și fondurilor europene nr. 3680/2017 privind aprobarea listei obiectivelor de investiții și sumele alocate acestora pentru finanțarea Programului național de dezvoltare locală, pentru județul Maramureș, în perioada 2017 – 2020, cu modificările și completările ulterioare. Valoarea totală a investiției este de 3.742.401,00 lei, iar cheltuielile aferente contribuției de la bugetul de stat sunt cele prevăzute în O.U.G. nr. 28/2013, aprobată prin Legea 89/2015 și în Normele Metodologice. Pe lângă acest proiect care a fost deja semnat, în Dragomirești se așteaptă semnarea unui noi proiect pentru extindere canalizare, în sumă de aproximativ nouă milioane de lei.
Vasile Țiplea, primar Dragomirești: ”Pentru prima dată în 17 ani un președinte de Consiliu Județean participă la o ședință de Consiliu Local”
Prezența președintelui Consiliului Județean Maramureș, Gabriel Zetea, la ședința Consiliului Local al orașul Dragomirești a fost catalogată ca ”o vizită istorică” de primarul orașului Dragomirești, Vasile Țiplea. ”A fost o ședință extraordinară de Consiliu Local la care, cu puține excepții, au participat majoritatea aleșilor locali, dar și preoții din sat. Pot spune că a fost o vizită de lucru foarte utilă, pe parcursul mai multor ore discutând despre proiectele orașului, despre modificările la Codului Fiscal, despre finanțările care le-am primit sau cele pe care urmează să le primim. Și pot spune că a fost o vizită istorică, deoarece este pentru prima dată, în 17 ani, când un președinte de Consiliu Județean participă la o ședință a Consiliului Local din Dragomirești. Doresc să îi mulțumesc președintelui Gabriel Zetea și Consiliului Județean Maramureș pentru ajutorul pe care l-au acordat orașului Dragomirești în anul 2017, atât pentru finanțările pentru proiectelor depuse pe ghidul de cultură, cât și pentru suportul financiar oferit construcției mănăstirii din Dragomirești sau pentru reabilitarea bisericii greco-catolice. Totodată, am arătat că așteptăm să semnăm contractul cu MDRAPFE și pentru proiectul de extindere a rețelei de canalizare, proiect în sumă de 9,2 milioane de lei. Am prezentat și proiectul de 3,7 milioane de lei pentru reabilitarea Școlii Gimnaziale ”Liviu Rebreanu”, corpul A, care a fost semnat pe PNDL1 și acum este în faza de licitație. Un alt proiect aflat în faza de aprobare la Compania Națională de Investiții (CNI) este realizarea unei case de cultură”, a arătat Vasile Țiplea, primarul orașului Dragomirești.
Gabriel Zetea: ”Sumele aprobate de MDRAPFE pentru Dragomirești în anul 2017 depășesc 12 milioane de lei”
Președintele Consiliului Județean Maramureș, Gabriel Zetea a declarat că, în Dragomirești, schimbarea produsă după alegerile locale din iunie 2016 este una de bun-augur. ”Am observat, în ultimul an, o intensificare accentuată a eforturilor Primăriei Dragomirești pentru obținerea de finanțări în ceea ce privește proiectele de dezvoltare locală. Având în vedere că orașele sub 10.000 de locuitori beneficiază de puține șanse de finanțare prin fonduri europene, miza finanțelor guvernamentale este cu atât mai mare. Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL) este pentru orașul Dragomirești o gură de oxigen, iar sumele aprobate în acest an depășesc 12 milioane de lei, o finanțare frumoasă și absolut necesară. Am discutat și am prezentat consilierilor locali proiectele pentru infrastructură în Maramureșul Voievodal, respectiv investițiile obținute de către Consiliul Județean. Reabilitarea drumului județean pe Valea Izei între Bârsana și Săcel, un proiect în valoare de 116 milioane de lei a fost principalul subiect abordat, dar am reușit să discutăm și despre corelarea lucrărilor de infrastructură locală edilitară cu lucrările pe care le va demara Consiliul Județean, în primăvara anului 2018. Am făcut și o prezentare a intenției Ministerului Economiei, și implicit a ministrului Gheorghe Șimon, pentru proiectul privind prelungirea magistralei de gaz dinspre Sighet, pe Valea Izei, până în Borșa. Am vorbit și despre finanțările efectuate în acest an pentru acumularea de la Runcu și termenele asumate de Administrația Bazinală Someș-Tisa. Am discutat, în cadrul ședinței, despre finanțarea unor aducțiuni de apă necesare pentru a completa deficitul de apă curentă de pe Valea Izei. Doresc să le mulțumesc consilierilor locali pentru discuția care s-a întins pe parcursul a mai multe ore și care a fost una extrem de constructivă”, a conchis șeful administrației județene.
Biroul de presă al Consiliului Județean Maramureș