Angajatii Administratiei Nationale a Penitenciarelor (ANP) vor face cursuri pentru a evalua in mod corect situatiile in care se impune folosirea armamentului, in asa fel incat acestia sa nu ai aiba „initiative nechibzuite”, potrivit unui proiect de lege. Ministerul Justitiei a supus dezbaterii publice proiectul de Lege privind regimul detinerii si utilizarii armamentului din dotare si operatiunile cu arme si munitii in sistemul administratiei penitenciare.
In nota de fundamentare, reprezentantii Ministerului Justitiei au aratat ca „este necesara remedierea deficientelor cadrului legislativ in materia uzului de arma, semnalate de Curtea Europeana a Drepturilor Omului”, in conditiile in care CEDO a retinut ca legislatia romana nu continea nicio dispozitie care sa reglementeze uzul de arma in cadrul operatiunilor, cu exceptia obligatiei de somatie si nu cuprindea nicio recomandare legata de pregatirea si controlul operatiunilor respective.
In acest sens, CEDO a aratat ca absenta regulilor clare in aceasta materie poate explica reactia autoritatilor in unele cazuri, cand s-a „actionat autonom, luand initiative nechibzuite, ceea ce probabil nu s-ar fi intamplat daca ar fi beneficiat de formare si instructiuni adecvate”. Potrivit proiectului de lege, Administratia Nationala a Penitenciarelor si unitatile subordonate vor avea obligatia sa organizeze, periodic, sesiuni de formare profesionala pentru toti functionarii publici cu statut special, „pentru dobandirea unui comportament reflex privind uzul de arma, in conformitate cu normele legale, precum si cu privire la modul de reactie in astfel de situatii”.
Conform legii, angajatii ANP au dreptul sa traga, dupa somatia legala, impotriva acelora care ataca inchisorile ori perimetrele sau zonele pazite, impotriva celor care incearca sa patrunda ori sa iasa in mod ilegal din inchisori sau sa traga in cei care ataca autospecialele institutiei. Angajatii ANP pot trage si in cei care incearca sa evadeze, impotriva unor eventuali teroristi sau impotriva animalelor care pun in pericol viata ori intergritatea corporala a acestora.
Inainte sa foloseasca arma, daca este timp, angajatul ANP trebuie sa faca somatia prin cuvantul „Stai!”. In cazul in care acesta nu se opreste, someaza din nou prin cuvintele: „Stai, ca trag!”. Daca persoana vizata nu se supune nici de aceasta data, se someaza prin tragerea unui foc de avertisment. Ulterior, numai dupa ce s-a repetat de trei ori, la intervale de timp suficiente pentru dispersarea participantilor, somatia „Parasiti ….., vom folosi arme letale!”, se trage in directia fugarului, in zona picioarelor, pentru a se incerca ranirea, si nu uciderea acestuia.
Functionarii din sistemul administratiei penitenciare care au facut uz de arma sunt obligati sa-si anunte superiorii, prin intermediul unei informari scrise. Daca incidentul s-a soldat cu moartea vreunei persoane, directorul general al institutiei este obligat sa anunte imediat Parchetul competent.
Sursa: Mediafax