Primarii și viceprimarii vor beneficia de indemnizații speciale la ieșirea la pensie, potrivit unui proiect de ordonanță de urgență aflat în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice (MDRAP). Prevederea a fost inițial într-un proiect de lege eșuat din cauza unor probleme de constituționalitate, iar acum se regăsește în acest proiect de OUG.
Concret, este vorba despre un Proiect de ordonanță de urgență a Guvernului privind Codul administrativ al României, care, printre altele, reglementează indemnizațiile pentru limită de vârstă ale primarilor, viceprimarilor, președinților și vicepreședinților consiliilor județene. Ca să se aplice, actul trebuie adoptat de Guvern și publicat în Monitorul Oficial, scrie avocatnet.ro.
Mai exact, persoanele care au fost alese în funcții de primari sau viceprimari începând cu anul 1992 vor beneficia de o indemnizație pentru limită de vârstă pe care o vor primi odată ce ies la pensie. Adică persoanele care au dreptul la această indemnizație nu vor putea să o primească atâta vreme cât își vor exercita încă funcția de primar sau viceprimar.
O altă precizare făcută în textul proiectului este cuantumul indemnizației, care se va acorda în limita a trei mandate și care „se calculează ca produs al numărului lunilor de mandat cu 0,40% din indemnizaţia brută lunară aflată în plată”.
Indemnizația pe care o vor primi cei care au ocupat funcțiile de primari și viceprimari va fi supusă impozitului pe venit și contribuției de asigurări sociale de sănătate. De asemenea, ea va fi cumulată cu orice tip de pensie din sistemul public sau privat.
Modalitatea de aplicare a prevederilor nu este prevăzută de proiectul de ordonanță de urgență, aceasta urmând să fie stabilită prin norme metodologice aprobate de Guvern.
În proiectul de OUG se mai specifică și faptul că persoanele care au fost condamnate pentru infracțiuni de corupție în calitate de primar sau viceprimar nu vor beneficia de indemnizația pentru limită de vârstă.
Aceste prevederi erau incluse inițial într-un Proiect de lege privind Codul administrativ, dar acesta a fost respins de Parlament la începutul anului din cauza unor probleme de constituționalitate.
Atenție! Proiectul de ordonanță de urgență nu se aplică momentan. Pentru a intra în vigoare, acesta trebuie adoptat de Guvern și publicat în Monitorul Oficial.
sursa avocatnet.ro