Vezi VIDEO
„Fata babii si fata mosneagului”, ”Gasca de aur”, ”Craiasa zapezii” sau ”Motanul incaltat”. Sunt doar cateva titluri din miile de carti si manuale in limba romana care vor ajunge la romanii din dreapta Tisei. Donatiile au fost realizate de catre gradinite si scoli din judet, in cadrul proiectului ”Podul de carte”, initiat de colegii nostri de la «Gazeta de Maramures».
Beneficiarii proiectului sunt scolile si gradinitele cu predare in limba romana din dreapta Tisei, Ucraina. Acestea vor primi gratuit carti, manuale si materiale didactice donate de unitatile de invatamant din Maramures.
”Ideea este sa transmitem copiilor din gradinitele si invatamantul primar din satele din dreapta Tisei carti in limba romana pentru perpetuarea limbii romane si dincolo de Tisa,” a declarat Mariana Fertigan, inspector pentru invatamant preprimar in cadrul Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) Maramures.
Consilierul cultural Cristian Stefan, din cadrul Episcopiei Ortodoxe a Maramuresului si Satmarului, ne spune de unde a pornit ideea acestui proiect: ”In discutiile cu dansii (n.r.: romanii din Ucraina), intrebandu-i care sunt nevoile mai stringente pentru comunitatea romaneasca au spus: «avem nevoie de carti in limba romana». Si atunci iata ca acum, astazi, iata ca se implineste aceasta dorinta a dansilor”.
Peste 200 de unitati prescolare din judet au facut donatii pentru scolile si gradinitele din regiunea Poroscova din Ucraina. O parte dintre acestea au fost deja transportate saptamana trecuta. Copiii vor avea acum carti de colorat, carti din literatura romana dar si din cea universala, toate scrise in limba romana.
”Ne bucuram foarte mult ca se naste cateodata o idee de a ne sprijini si mai ales de a ne sprijini scolile. Suntem saraci in carte romaneasca. Practic, se editeaza foarte putin in limba romana in Transcarpatia si in alte regiuni”, au fost cuvintele lui Ioan Botos, reprezentantul romanilor din dreapta Tisei.
Proiectul a fost lansat oficial la Biblioteca Judeteana, unde scolile si gradinitele partenere au adus cutiile cu cartile donate. Primarul din Cavnic, Alexandru Dragos, a tinut sa faca o donatie in numele sau si al bibliotecii din oras. Si totodata acesta a donat pentru primaria din Apsa un tablou, „O floare a prieteniei”.
„Limba romana se vorbeste si in Ucraina si in Moldova, se vorbeste in Europa, se vorbeste peste Ocean, acolo unde exista comunitati de romani. Limba romana este unul din liantii care ii apropie pe romani, care ii uneste si care le da mandria indreptatita de a spune ca sunt romani”, a declarat primarul din Cavnic.
Imbracati in straie nationale, copiii de la Gradinita „Step by Step” au prezentat un program de cantece si poezii patriotice.
Un grup de profesori din Ucraina va veni in cadrul proiectului intr-un schimb de experienta la Scoala gimnaziala ”Dr. Victor Babes”, de unde vor ridica si materialele donate.
Proiectul ”Podul de carte” este organizat de Gazeta de Maramures in parteneriat cu Biblioteca Judeteana ”Petre Dulfu”, Episcopia Ortodoxa a Maramuresului si Satmarului, Inspectoratul Scolar Judetean Maramures, Scoala Gimnaziala ”Dr. Victor Babes”, Colegiul economic ”Pintea Viteazul” din Cavnic si Uniunea Interregionala a Romanilor din Transcarpatia ”Dacia”.
Sursa: Sonia Rajnita