Vezi VIDEO
In urma cu doar cateva zile, Ministerul Educatiei a lansat spre dezbatere publica un proiect de Cod de Etica in care sunt stipulate principiile si normele de conduita pe care trebuie sa le respecte cadrele didactice. Daca acesta va intra in vigoare, dascalii nu vor mai putea sa isi mediteze propriii elevi, nu vor mai putea sa colecteze fonduri pentru cadouri sau pentru diverse protocoale si, in plus, vor fi interzise agresiunile fizice sau tratamentele umilitoare asupra elevilor.
Profesorii nu vor putea face meditatii cu elevii carora le predau la clasa, daca va intra in vigoare Codul de Etica propus de minister. Reprezentantii Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) Maramures vad cu ochi buni aceasta propunere, spunand ca daca un cadru didactic nu reuseste sa il invete pe elev la scoala, cu siguranta nu va face acest lucru nici prin meditatii.
„Atata vreme cat ai o programa, cat ai un numar de ore alocate pentru parcurgerea continuturilor informative din programa respectiva, atunci nu mi se pare firesc ca un elev care intampina dificultati de invatare sa mai vina acasa la meditatii, pentru ca dascalul ar trebui sa-si epuizeze toate metodele specifice disciplinei la nivelul clasei. Daca nu poate realiza acest lucru la nivelul clasei, inseamna ca nu poate sa-l realizeze nici acasa”, a explicat purtatorul de cuvant al Inspectoratului Scolar Judetean Maramures, Pavel Filip.
Multi dascali baimareni sustin proiectul ministerului, insa atrag atentia ca exista si cazuri speciale, aducand in discutie situatia in care, intr-o localitate, exista un singur profesor pentru o anumita specialitate.
„Profesorul care preda acasa, pe bani, ore pentru copilul cu care lucreaza la scoala nu este in regula. Este un lucru care nu-l pune pe profesor intr-o situatie corecta. Sigur ca, daca e scoala unica, daca e profesor unic si parintele vrea neaparat un sprijin si o activitate suplimentara cu care sa-si ajute copilul probabil nu este alta solutie. Insa punerea unui copil intr-o situatie speciala fata de ceilalti este incorecta”, a spus directorul Colegiului National „Gheorghe Sincai” din Baia Mare, Ioan Muresan.
Impartialitatea, integritatea, confidentialitatea sau toleranta sunt doar cateva principiile si valorile promovate de Codul de Etica al dascalilor. In cazul in care cadrele didactice vor incalca prevederile codului, vor fi propuse masuri de sanctionare a acestora de catre comisiile de etica.
Sursa: Gabriela Kuhajda