Persoanele care au cerut azil si se afla in Centrul pentru refugiati din Somcuta Mare s-au intalnit azi cu liceenii de la Colegiul National „Gheorghe Sincai” din Baia Mare si cei de la Liceul „Ioan Buteanu” din Somcuta Mare. In cadrul activitatii „Tara din sufletul meu”, acestia au incercat sa sparga bariera limbii si sa comunice eficient, afland lucruri noi despre tara fiecaruia.
Activitatea de azi face parte din cadrul proiectului „Impreuna vom reusi”, demarat inca din anul 2009, de catre Liceul „Ioan Buteanu” din Somcuta Mare. Liceenii au avut sansa de a afla mai multe despre persoanele refugiate si au incercat sa stabileasca o comunicare eficienta cu acestea.
„Ideea este generoasa pentru ca da posibilitatea celor din afara tarii noastre sa ne cunoasca mai bine, sa stie cum gandim, poate cum actionam si este o idee generoasa si pentru elevii care participa la aceasta atiune pentru ca isi dau seama cu aceasta ocazie ca in lumea asta, care ne inconjoara, nu toate lucrurile sunt atat de clare, atat de line si atat de roze”, a afirmat Cristian Heuberger, directorul Colegiului National „Gheorghe Sincai” din Baia Mare.
„Scopul declarat de atunci, pastrat si pana astazi, era de a aduce fata in fata elevii liceului nostru si solicitantii de azil, refugiatii din Centrul regional de cazare si proceduri Somcuta Mare. Intre timp am avut noi parteneri in proiect si ne bucuram pentru acest lucru, iar activitatea de astazi consfinteste o legatura intre noi”, dupa cum a declarat prof. Anca Pascui, Liceul teoretic „Ioan Buteanu” Somcuta Mare.
In cadrul activitatii, s-au format mai multe echipe complexe de lucru in incercarea de a afla lucruri noi unii de la ceilalti.
„Activitatea de astazi se numeste „Tara din sufletul meu”, este desfasurata in prima zi a saptamanii <<Scoala Altfel>> si are ca scop sa ii invatam pe elevii nostri sa comunice, char si dincolo de barierele de limba, chiar si dincolo de barierele culturale ”, a spus prof. Anca Hendea, din cadrul colegiului baimarean.
„Incercam sa ne descurcam cat mai bine, sa avem o colaborare cat mai eficienta si sa-i facem sa se simta bine la noi. Comunicam prin semne, prin gesturi si prin engleza dar unii stiu si romana si atunci e mai usor sa ne intelegem”, conform celor spuse de Roxana, eleva la Colegiul „Gheorghe Sincai”.
Si solicitantii de azil apreciaza aceste intalniri. Mezgina Slo, una dinte refugiatele din Somcuta Mare, a declarat ca: „impreuna cu grupul se intampla multe lucruri si se rezolva multe.”
Initiatorii proiectului au declarat ca asemenea activitati vor continua, fiind important ca si persoanele care cer azil sa simta ca sunt, intr-adevar ,incluse in societate.
Sursa: Sonia Rajnita