Un proiect de lege depus de mai multi deputati PC-PLR propune interzicerea exportului de busteni, cherestea si lemn de foc pe o perioada de cinci ani, initiatorii aratand ca sustinerea necontrolata a exportului de material lemnos poate sa incurajeze taierile ilegale de paduri. Proiectul este initiat de 12 deputati de la PC-PLR si din grupul democrat-popular, printre care Bogdan Ciuca, Vasile Dragusanu, Liliana Minca si Florea Damian.
Initiativa prevede ca, in scopul refacerii suprafetei forestiere si pentru respectarea dreptului oricarei persoane la un mediu ecologic si sanatos, este interzis exportul de materiale lemnoase sub forma de busteni, cherestea si lemn de foc pe o perioada de cinci ani de la publicarea acestei legi in Monitorul Oficial. Initiatorii considera necesara o asemnea masura pe motiv ca „prin sustinerea necontrolata a exportului de material lemnos se incurajeaza taierile ilegale de paduri”.
In plus, initiatorii sustin, in expunerea de motive, ca in Constittutie se stipuleaza ca statul recunoaste dreptul oricarei persoane la un mediu inconjurator sanatos si echilibrat ecologic si ca este obligatorie protejarea si ameliorarea mediului inconjurator, atat de persoane fizice, cat si de cele juridice.
Proiectul a fost depus la Parlament in 25 mai si se afla in consultare publica la Senat. Pe de alta parte, premierul Victor Ponta a anuntat, in 13 mai, ca Guvernul intentioneaza sa interzica, pe o perioada limitata, exporturile de orice fel de masa lemnoasa neprelucrata, procedura fiind pregatita printr-un proiect de ordonanta de urgenta.
In 16 mai, Ministerul Mediului a prezentat un proiect de ordonanta de urgenta care stabilea ca exportul de materiale lemnoase, sub forma de busteni, cherestea si lemn de foc, va fi suspendat pana la 31 august.
In termen de 45 de zile de la intrarea in vigoare a ordonantei, orice operatiune de export si livrare intra-comunitara trebuie sa fie insotita de licenta. „Licenta se va emite pe fiecare operatiune de export sau de livrare intra-comunitara si va contine urmatoarele: elemente de identificare a emitentului, solicitantului, provenienta, incadrarea tarifara, sortiment de material lemnos, specie, cantitate exprimata in metri cubi, pretul de vanzare, destinatia, modalitatea de transport in afara tarii si biroul vamal prin care se face exportul sau punctul de trecere al frontierei Romaniei in cazul livrarilor intra-comunitare”, se arata in document.
In 20 mai, premierul Victor Ponta a anuntat insa ca suspendarea exportului de lemne neprelucrate va fi promovata nu prin ordonanta de urgenta, ci prin proiect de lege, pentru a fi cat mai putin criticabil de catre institutii internationale sau companii, act normativ care va fi avizat in interval de cate o saptamana in fiecare dintre cele doua Camere ale Parlamentului.
foto arhiva
Sursa: Mediafax