Casele de ajutor reciproc ale pensionarilor ar putea emite titluri executorii pentru recuperarea imprumuturilor acordate unor pensionari rau-platnici, iar casele teritoriale de pensii ar putea infiinta popriri asupra veniturilor din pensii, potrivit unui proiect pus in dezbatere de MMFPSPV. Ministerul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice (MMFPSPV) a pus in dezbatere publica un proiect de Lege pentru modificarea si completarea Legii 540/2002 privind casele de ajutor reciproc ale pensionarilor.
Initiatorii proiectului propun modificarea articolului 14 din lege, pentru a da posibilitatea caselor de ajutor reciproc ale pensionarilor sa emita titluri executorii pentru recuperarea imprumuturilor acordate unor pensionari rau-platnici, iar caselor teritoriale de pensii, pe baza titlului executoriu, sa infiinteze popriri asupra veniturilor din pensii, pana la lichidarea debitului.
„Prin derogare de la prevederile art. 623 si art. 625 din Legea 134/2010 privind codul de procedura civila, republicata, contractele de imprumut constituie titlu executoriu, infiintarea popririlor fiind facuta de catre creditor, fata a fi necesara interventia executorului judecatoresc. In caz de neconformare a debitorului, creditorul poate recurge la executarea silita in conditiile Codului de procedura civila”, se arata in proiectul de act normativ.
Initiatorii documentului precizeaza, in nota de fundamentare, ca modificarile vor asigura eficientizarea procesului de recuperare a debitelor stabilite in sarcina pensionarilor care au contractat imprumuturi de la casele de ajutor reciproc, dar si intarirea capacitatii organizationale a caselor de ajutor reciproc. Proiectul este in dezbatere publica pana la 23 octombrie.
Sursa: Mediafax