Este o propunere pe care mai mulți parlamentari vor să o transforme în lege și, astfel, să le permită vânzătorilor legitimarea clienților tineri. Inițiatorii proiectului susțin că, acum, legislația, deși interzice comercializarea țigărilor și a băuturilor alcoolice minorilor, este ineficientă.
Tinerii care cumpără acum alcool și tutun declară verbal, pe propria răspundere, că au 18 ani, dacă sunt luați la întrebări de vânzători. Aceștia nu au cum să-i verifice dacă spun sau nu adevărul. Cumpărătorii nu sunt obligați să le arate cartea de identitate.
Situația s-ar putea schimba dacă un proiect de lege depus în Parlament va trece de vot.
Adrian Wiener, deputat USR: Nu face nicio referire legea astăzi la legitimarea sau, mă rog, supravegherea vârstei practic a celor care cumpără alcool sau tutun. Doar interzice formal vânzarea de alcool sau tutun minorilor, fără a oferi niciun fel de instrument pe care operatorii economici să-l folosească, cum ar fi legitimarea, care se practică în foarte multe alte țări. (…) Altfel, efectiv nu ai cum să pui în aplicare legea. Doar întrebându-l ce vârstă are și spunându-ți că are 18 ani, nu rezolvăm nimic.”
Potrivit unui raport Salvați Copiii din 2019, 15% dintre fumătorii adulţi de la noi din țară au declarat că au început să fumeze înainte de a împlini 14 ani, iar 38%, înainte de 18 ani.
Datele oficiale referitoare la starea de sănătate a populației arată că peste 12% dintre tinerii cu vârste între 15 și 24 de ani consumă alcool de 2-3 ori pe săptămână.
Dragoș Petrescu, președinte HORA: Această lege, aducând această clarificare, poate împinge spre respectarea ei într-o proporţie mai mare.
Adrian Cuculiș, avocat: N-aș vedea-o ca fiind o încălcare a legislației constituționale, legislației de bază, din contră, ar veni o completare, spun eu, binevenită. (…) În Statele Unite, atunci când te duci și cumperi, ești obligat, indiferent dacă ai sau nu 18 ani, să prezinți un act de identitate.