Vezi VIDEO
O noua etapa de cercetare s-a desfasurat, in luna august, la situl arheologic de la Lapus. In cadrul unui proiect international care a fost initiat in urma cu sapte ani, mai multi profesori universitari si tineri cercetatori au demarat in urma cu aproximativ doua saptamani ultima campanie de sapaturi prin care au scos la iveala noi detalii privind necropola si zona de cult plasate in apropierea raului Lapus. Toate materialele stranse de-a lungul amplei campanii arheologice urmeaza sa fie analizate si prelucrate pentru a putea fi cuprinse in mai multe carti de specialitate despre descoperirile facute la Lapus.
Cercetarile de la Lapus dateaza inca din anul 1890, iar de-a lungul timpului, acestea au fost reluate periodic, cea mai recenta campanie de sapaturi fiind demarata in anul 2007, in cadrul unui contract de colaborare intre Muzeul Judetean de Istorie si Arheologie (MJIA) Maramures, Universitatea „Ludwig Maximilians” din Munchen si Universitatea „Cardinal Stefan Wyszynski” din Varsovia. Pe parcursul celor opt ani, in cadrul proiectului au fost descoperite in zona Lapusului un mare cimitir si o zona de cult datand din perioada bronzului tarziu. Etapa de anul acesta a fost ultima din cadrul proiectului si, desi s-a desfasurat intr-o perioada de timp relativ scurta, a scos la iveala detalii semnificative despre prima faza de constructie a complexului arheologic.
“Ceea ce in mod deosebit a atras atentia a fost dezvelirea unei vetre de foc, care a apartinut primei faze de constructie din aceasta movila, o vatra de foc deosebit de interesanta, ridicata in mai multe etape, cu depuneri de ceramica si de pietre. Aceasta vatra, ca si intreg complexul, dateaza din bronzul tarziu, deci din secolele ultime ale mileniului II I.Hr.”, a explicat dr. Carol Kacso, arheolog in cadrul Muzeului Judetean de Istorie si Arheologie Maramures.
Descoperirile din cadrul sitului arheologic de la Lapus au fost facute de catre un colectiv de cercetare format din studenti, masteranzi, doctoranzi si cercetatori din opt tari. La finalul campaniilor de sapaturi, acestia au ajuns la concluzia ca vestigiile descoperite in Maramures sunt unice nu doar in tara, ci si in Europa, avand in vedere dimensiunile, dar si scopul constructiilor.
“E unic tocmai prin aceste constructii extraordinare, constructia cea mai recenta din acest Tumul 26 are dimensiunea de peste 30 de metri lungime si 16 metri latime, deci o constructie imensa, mai ales pentru vremurile de atunci si astfel de constructii nu sunt cunoscute in alte locuri, deci ele sunt facute in mod special pentru aceste festivitati legate de cultul mortuar”, a aratat dr. Carol Kacso.
Arheologii implicati in proiect au aratat ca in zona Lapus se mai pot face si alte sapaturi, avand in vedere ca in acel perimetru mai sunt si alte movile de dimensiuni mult mai mari care ar putea fi cercetate.
In urma proiectului de cercetare derulat in parteneriat cu specialistii de la universitatile din Munchen si Varsovia, toate datele stranse vor fi analizate si prelucrate, urmand sa fie cuprinse in mai multe carti de specialitate.
Sursa: Gabriela Kuhajda