Vezi VIDEO
Lacul Albastru din Baia Sprie, va fi introdus in circuitul turistic judetean. Obiectivul touristic va fi promovat iar toate caile de acces catre importantul obiectiv turistic urmeaza sa fie modernizate. Cel putin asta isi doreste Dorin Pasca, edilul localitatii Baia Sprie.
Planuri mari pentru administratia locala din Baia Sprie. Reprezentantii autoritatii isi doresc sa dezvolte orasul, insistand asupra potentialului touristic al zonei. “In principiu ne gandim la modernizarea cailor de acces inspre ele pentru ca deocamdata ele sunt destul de ascunse in munte. Si ne gandim la infrstructura in primul rand dar si la partea asta de promovare pe toate caile posibile a potentialului pe care il avem acolo”, a declarat Dorin Pasca, primarul orasului Baia Sprie.
Potrivit declaratiilor lui Dorin Pasca, studiul de fezabilitate necesar pentru implementarea planului care sta la baza dezvoltarii obiectivului Lacul Albastru este deja finalizat. Potrivit actului, zona Centrului Vechi al orasului va fi legata de Lacul Albastru si celelalte zone printr-o retea de stradute si poteci care sa duca pana acolo.
“Proiectele sunt mai complexe. Nu gandim neaparat strict Lacul Albastru. Imi doresc ca Baia Sprie sa prospere echilibrat, sa se dezvolte echilibrat punandu-si in valoare potentialul natural. Tot potentialul, nu numai cel legat de sit-urile naturale. Atunci, daca am vorbi strict de Centrul Vechi, de valorificarea potentialului pe care il au cladirile istorice, de legarea acestei zone cu Mogosa, Suior, Lacul Albastru, Rezervatia Naturala de la Chiuzbaia, avem proiecte ambitioase care insumate poate ca ar fi 25 de milioane de euro”, a mai adaugat Dorin Pasca.
Specialistii in geologie presupun ca Lacul Albastru s-a format in perioada anilor 1919-1920 prin prabusirea unor galerii de mina situate pe vechiul filon Domnisoara. Lacul cu o suprafata de 0,5 ha este inconjurat de o padure de gorun si pin, iar in jurul lui s-a format un biotop specific. Apa lacului este puternic acida avand in continut ioni de sulf, dar si o mineralizatie sulfurata in care se regasesc ioni de cupru care dau apei o culoare albastru-verzuie. Ca o particularitate, lacul isi schimba culoarea apei in functie de lumina, de la verde smarald la turcoaz si albastru.
Sursa: Simona Vasiac