Familiile care locuiesc in cocioabe sau in case ridicate ilegal in Baia Mare si care sunt fara venituri sau prezinta o situatie financiara precara ar putea fi mutate la tara. Dupa ce proiectul privind atribuirea unor rulote familiilor de romi din zona Baia Mare a esuat, viceprimarul Mircea Dolha a initiat un alt proiect de hotarare menit sa scape orasul de sarmanii care si-au ridicat case fara autorizatie de la primarie pe la periferia urbei. Conform proiectului, familiile aflate in aceasta situatie vor primi un ajutor de urgenta in valoare de 15.000 lei pentru a-si construi sau cumpara o casa in mediul rural, unde ar urma sa locuiasca si chiar sa-si castige existenta.
Viceprimarul municipiului Baia Mare, Mircea Dolha, a gasit o noua solutie pentru a scapa orasul de familiile de pe Craica sau din alte ”cartiere” improvizate de acestea. Deocamdata este doar un proiect de hotarare pe care viceprimarul l-a depus inca din luna decembrie si care ar urma sa fie dezbatut saptamana viitoare in comisiile de specialitate ale Consiliului Local. In cel mai bun caz, proiectul ar urma sa se afle pe ordinea de zi a primei sedinte din acest an a consilierilor municipali.
Conform proiectului, familiile defavorizate care locuiesc de cel putin doi ani in Baia Mare in constructii neautorizate si care nu au venituri sau prezinta o situatie financiara precara ar urma sa primeasca din partea Consiliului Local un ajutor de urgenta in valoare de 15.000 lei. Banii ar urma sa fie utilizati pentru cumpararea unei locuinte in afara municipiului, si anume undeva la tara. In prealabil, cei din primarie ar urma sa demoleze constructiile ilegale ale familiilor care vor beneficia de sprijinul financiar de urgenta.
“Consider ca trebuie sa iau aceasta problema in serios, chiar daca va provoca multe controverse. Familiile defavorizate de pe teritoriul municipiului care au domiciliul de cel putin doi ani in Baia Mare si care de cel putin doi ani fac dovada ca au construit o locuinta ilegal vor primi un ajutor social de urgenta. Consiliul Local va acorda ajutorul numai daca acea familie va achizitiona in mediul rural o alta locuinta. Defavorizati inseamna cei care n-au venituri sau au o situatie precara. In mod sigur vom ajunge pana acolo incat va trebui sa demolam locuinta ilegala”, a spus Mircea Dolha.
Chiar daca preturile pentru o locuinta la tara sunt destul de ridicate, viceprimarul sustine ca banii acordati in baza sprijinului financiar de urgenta vor putea fi utilizati inclusiv pentru ca oamenii sa-si cumpere o anexa si “putin teren”.
“Avem familii care nu au deloc venituri si care nu-si pot intretine familia. Si cu acei bani au o sansa sa mearga la tara, sa-si cumpere o casa, si pot munci, pot cultiva, e ceva in plus. Decat sa stea la mila baimarenilor in Baia Mare. Asta inseamna incluziunea sociala, sa-i dai o sansa omului. Mai ales cu criza asta. Sunt sate din Maramures, unde poti sa-ti cumperi o casa cu anexe gospodaresti si cu teren”, a precizat Dolha.
Acesta nu a ratat ocazia sa aminteasca despre investitia “paguboasa” pe care Primaria Baia Mare era la un pas sa o demareze si anume atribuirea unor “containere” pentru romii din Craica. Mircea Dolha sustine acum ca actualul proiect pe care il are in vedere este net superior celui pe care vroia sa-l demareze in trecut si spune ca si costurile sunt mai mici.
“Noi, cei din Consiliul Local din Primaria Baia Mare, am fost pe punctul de a face o investitie paguboasa, si anume vroiam sa cumparam niste containere sau rulote acum un an de zile pentru romii din Craica. Acele containere erau evaluate la 4.000 euro. Acele obiecte sunt sigur ca nu mai existau in doi ani de zile sau existau doar acele cadre, mai ramanea cate o bucata, cate o usa. Aceasta solutie pe care o dau e una sustenabila, pentru ca inseamna incluziune sociala”, a concluzionat Mircea Dolha, care este convins ca nu va scapa fara sa fie “taxat” din nou de adversarii politici si in cazul acestui proiect.
Sursa: Camelia Tocaci