Vezi VIDEO
Peste doi ani, comuna Farcasa va avea una dintre cele mai frumoase biserici din lemn din Maramures, dupa ce lacasul de cult din Buzesti va fi reabilitat din temelii. Avand hramul „Sfintii Arhangheli Mihail si Gavril,” biserica este cea mai veche de pe Valea Somesului, fiind ridicata in urma cu peste 200 de ani. Insa din cauza starii avansate de degradare, nu mai poate sa constituie o atractie din punct de vedere turistic. Autoritatile spera ca odata cu refacerea lacasului, monumentul sa isi recapete functionalitatea si turistii care vin in zona sa se poata bucura de frumusetea lui.
Dupa aproape doua luni de la semnarea contractului de finantare a reabilitarii bisericii din Buzesti, astazi, 8 iunie, a avut loc lansarea proiectului, care trebuie sa fie finalizat pana in 9 iulie 2014. Monumentul, aflat acum intr-o stare precara, va trece printr-un proces complex de restaurare, urmand sa fie refacute acoperisul si pictura interioara si sa se amenajeze un drum de acces.
„Proiectul de restaurare a bisericii de lemn cuprinde, pe langa interventia asupra bisericii, asupra acoperisului si a pardoselii care este invechita, restaurarea intregii picturi – avem 350 de metri patrati de pictura interioara pe panza care este deteriorata si trebuie refacuta complet -, se va dota cu mobilierul necesar specific bisericilor, iar afara se vor amenaja alei pietonale si un altar de vara”, a declarat Adela Ungurusan, consilier Integrare Europeana in cadrul Primariei Farcasa.
Primarul din Farcasa a aratat ca biserica s-a cerut reabilitata, deoarece este unul dintre putinele monumente istorice din comuna.
„Noi aici in zona avem un turism economic si trebuie sa le prezentam si patrimoniul nostru si faptul ca suntem o natiune crestina si credem in Dumnezeu”, a declarat Ioan Stegeran.
Initial, turla bisericii avea inaltimea de 51 de metri si era, la vremea, aceea una dintre cele mai inalte din satele maramuresene. Dupa o furtuna puternica, in 1962, turla s-a prabusit, fiind necesara o reparatie capitala. Biserica a trecut si printr-un incendiu cauzat de un fulger. De lacasul de cult se leaga si o intamplare dramatica, un tanar de 17-18 ani pierzandu-si viata dupa ce a urcat in varful turlei ca sa aseze crucea.
„Tatal lui l-a pus sa urce cu crucea in varful turlei, iar baiatul a urcat si cand a ajuns acolo l-a intrebat pe tatal lui in care loc sa o puna. Iar tatal lui i-a spus sa o puna unde ii e locul si sa coboare de acolo. A asezat crucea la locul ei si a cazut in fata bisericii si a murit. A fost o jertfa prin care Dumnezeu a aratat ca iubeste biserica. Aceasta biserica, care este „mama” tuturor bisericilor de pe Valea Somesului, ca vechime, trebuie readusa in circuitul turistic si religios”, a relatat parintele Florin Magurean.
Biserica din Buzesti dateaza din 1799 si este asezata in partea superioara a cimitirului satului, pe un deal numit „Piciorul codrului”. Monumentul este impresionant atat datorita dimensiunilor, cat si a tehnicilor de lucru nemaintalnite la alte biserici din Maramures. Structura monumentala este realizata din grinzi masive de stejar, cu fundatia de piatra, iar silueta baroca a acoperisului diferentieaza biserica de monumentele de lemn din aceeasi epoca.
Sursa: Andrei Gherghel