Raportul de mediu pentru „Planul Judetean de Gestionare a Deseurilor” a fost finalizat si se afla pe masa Ministerului de Mediu. Daca va fi aprobat, Autoritatea de Management urmeaza sa-l analizeze si sa-l inainteze reprezentantilor Comisiei Europene la Bucuresti, care vor supune aprobarii finantarea proiectului. Iar daca banii europeni vor fi acordati, Maramuresul va avea, cel mai probabil in 2012, rampe ecologice de depozitare a deseurilor, mentioneaza directorul Directiei Tehnice din cadrul Consiliului Judetean Maramures, Grazziela Bolma.
S-a finalizat, totodata, si studiul de fezabilitate. Cei interesati pot consulta documentele (raportul de mediu si studiul de fezabilitate) care se afla la Consiliul Judetean Maramures, dar si la sediul ARPM Cluj – Napoca. Comentariile sau observatiile pot fi trimise la adresa de e-mail autorizare@arpmnv6.ro.
Proiectul prevede infiintarea a doua rampe ecologice pentru depozitarea deseurile menajere, iar identificarea celor doua locuri pentru amplasarea acestora a starnit discutii aprinse in judetul Maramures.
Daca la Recea s-a reusit identificarea a 25 de hectare pentru acest proiect, teren ce se afla in proprietatea publica, gasirea celui de-al doilea spatiu de depozitare pentru partea de nord a judetului a creat adevarate probleme autoritatilor.
La Rozavlea, s-a renuntat la un teren ce a fost identificat initial, din cauza faptului ca se afla in aria protejata. Pe de alta parte, locuitorii satului Sieu s-au opus cu fermitate acestui proiect. Autoritatile au gasit atunci o metoda eficienta de a-i convinge pe cetateni, trimitand o delegatie la Bruxelles si in zona flamanda a Belgiei, unde reprezentantii comunitatilor maramuresene si-au dat seama ce presupune de fapt o astfel de rampa de depozitare a deseurilor menajere.
Grazziella Bolma, directorul Directiei Tehnice din cadrul Consiliului Judetean Maramures, a aratat ca un nou amplasament a fost identificat la limita cu teritoriul administrativ al localitatii Bogdan Voda. Ea a precizat ca, daca totul decurge fara probleme, in 2012 rampele ecologice pentru depozitarea deseurilor menajere ar putea fi functionale.
„Daca toate merg bine, in ianuarie, februarie incep licitatiile si vom primi cele 53 milioane de euro de la UE, iar pana in 2012 rampele de depozitare a deseurilor menajere ar putea fi date in folosinta”, a spus ea. Proiectul valoreaza peste 62 milioane euro si este finantat in proportie de 86% de catre Uniunea Europeana, 12 % de la bugetul central, iar doua procente constituie contributia Consiliului Judetean.
Sumele nu includ insa cheltuielile neeligibile, care se refera la achizitionarea terenului, infrastructura, taxe si comisioane in cazul imprumuturilor bancare. Aceste sume neeligibile se estimeaza ca ar putea creste valoarea proiectului cu circa 10-12 milioane de euro, dupa cum a mai aratat directorul Directiei Tehnice a Consiliului Judetean, Grazziella Bolma.
Sursa: Angela Sabau