Exporturile intra-comunitare de materiale lemnoase vor trebui insotite de o licenta de supraveghere in scop statistic, se arata intr-un proiect de Ordonanta de Guvern, privind stabilirea unor masuri pentru monitorizarea exporturilor si a livrarilor intra-comunitare de materiale lemnoase, postat pe site-ul Ministerului Mediului, Apelor si Padurilor.
„In vederea monitorizarii exporturilor si a livrarilor intra-comunitare de materiale lemnoase, sub forma de busteni, cherestele si lemn de foc incadrate la pozitiile tarifare 4401, 4403 si 4407 si care sunt conditionate de prezentarea avizului de insotire a materialelor lemnoase, se instituie licenta de supraveghere in scop statistic. In termen de 45 de zile de la intrarea in vigoare a prezentei ordonante, orice operatiune de export si livrare intra-comunitara trebuie sa fie insotita de Licenta”, se arata in nota de fundamentare a actului normativ.
Potrivit documentului, licenta se va emite pe fiecare operatiune de export sau de livrare intra-comunitara si va contine elemente de identificare a emitentului, solicitantului, provenienta, incadrarea tarifara, sortiment de material lemnos, specie, cantitate exprimata in metri cubi, pretul de vanzare, destinatia, modalitatea de transport in afara tarii si biroul vamal prin care se face exportul sau punctul de trecere al frontierei Romaniei in cazul livrarilor intra-comunitare.
„Procedura de emitere, documentatia aferenta, atributiile autoritatilor implicate in procesul de licentiere a materialelor lemnoase care fac obiectul prezentei ordonante de urgenta si modelul licentei se aproba prin ordin comun al Institutului National de Statistica, Ministerului Mediului, Apelor si Padurilor si Ministerului Finantelor Publice in termen de 30 zile de la intrarea in vigoare a prezentei ordonante de urgenta”, se mai arata in document.
Licenta va fi emisa de catre Institutul National de Statistica, cu avizul Ministerului Mediului, Apelor si Padurilor si Ministerului Economiei, Comertului si Turismului, pentru operatiunile de export si livrarile intra-comunitare.
Constatarea si controlul indeplinirii conditiilor instituite de prezentul act normativ se realizeaza de catre personalul imputernicit al Ministerului Finantelor Publice, Ministerului Administratiei si Internelor si Ministerului Mediului, Apelor si Padurilor, se mai arata in documentul citat.
Sursa: Agerpres