Vezi VIDEO
Fumatul ar putea fi interzis in baruri si cluburi, conform unui proiect al Ministerului Sanatatii pentru o noua lege antifumat. Pana la fapte insa, tigarile sunt responsabile de o mare parte din bolile pulmonare si astm, precum si de bolile cardiovasculare. Medicii saluta initiativa dar asteapta sa o vada pusa in practica.
In ceea ce priveste bolile cauzate de fumat, in primul rand vorbim de bolile pulmonare, obstructive. In primul rand, bronsita cronica, boala care agraveaza astmul bronsic la fumatori. Mai rau este ca la aceste riscuri de boli sunt expusi si copiii celor care fumeaza.
„Nu in ultimul rand, cancerele cu diverse localizari sunt favorizate de fumat. Nu numai cancerul pulmonar cum ne-am astepta, ci si cancerul gastric, cancerul renal si cancerul laringelui sunt determinate de faptul ca pacientii au fumat anterior mai mult sau mai putin. Asa cum toata lumea a observat, cancerele sunt in crestere nu numai in lume ci si la noi in tara si in judetul Maramures”, a precizat dr. Madalina Dragos, director medical Spitalul de Pneumoftiziologie Baia Mare.
Fumatul este cauza principala si in aparitia bolilor cardiovasculare care duc apoi la producerea de accidente vasculare. Aceste boli reprezinta principala cauza de deces in Romania. Din pacate, numarul fumatorilor este in crestere iar in scadere este varsta pacientilor cu boli cardiovasculare.
Dr. Dragos Madalina declara ca desi nu sunt date exacte asupra numarului fumatorilor din judet, „din ceea ce observam este alarmanta cresterea numarului fumatorilor. Din acest motiv este, in primul rand, important sa prevenim aparitia bolilor printr-o politica coerenta impotriva fumatului.”
Nici tigarile electronice nu reprezinta o rezolvare a problemei. Organizatia Mondiala a Sanatatii a recomandat, inca de anul trecut, sa fie interzisa vanzarea acestora catre minori. De asemenea, pana la efectuarea mai multor studii, pufaitul din tigarile electronice sa fie interzis in locatiile unde este interzis fumatul tigaretelor normale.
„Tigara electronica nu contine acele substante cancerigene. Dar contine substante volatile si nicotina si s-a demonstrat prin studii clinice efectuate ca produce acelasi efect asupra astmaticilor si a bronsitei cronice. Nu exista studii care sa arate daca sunt cancerigene sau nu. In ceea ce priveste utilizarea de catre minori a acestor tigarete este nerecomandabil ca si obicei, pentru ca ele nu rezolva problema dependentei de nicotina si atunci tentatia de a folosi mai tarziu tigarile normale este in crestere.”
Noua lege antifumat ar urma nu doar sa interzica fumatul in baruri ci si sa duca la majorarea taxelor pentru tigarete. De asemenea, se are in vedere si transmiterea de informatii catre elevi, care sa fie constientizati asupra riscurilor la care se expun daca fumeaza.
Sursa: Sonia Rajnita