Vezi VIDEO
Mult zgomot pentru nimic si multa vorbarie in acelasi scop. Asta se poate spune despre programul „Platforma Natura 2000” care a fost prezentat marti, 29 septembrie. Multa vorbarie pe marginea unui document despre care autoritale judetene, de fapt, habar nu au, dovada si declaratiile facute imediat dupa eveniment.
„Aceasta actiune pe care o face WWF-ul aicea este una dintre actiunile cele mai importante care, pentru mine, a fost un ajutor primordial in toata actiunea mea legata de protejarea «Natura 2000» si judetul Maramures. Vreau sa va spun ca poate prin ei reusesc si sa comunic cu presedintele Consiliului Judetean pe doua paliere: una ce inseamna patrimoniu material si unul cultural. Cel cultural cred ca este in mana presedintelui, din punct de vedere al Consiliului Judetean, cel material legat de ce este natura si traditie, sper sa fac front comun cu presedintele si pana la finele anului acesta si inceputul anului viitor, el fiind jurist, eu fiind agronom, sa scoatem o lege, sa incercam Maramuresul si Bucovina sa le punem intr-un areal de protectie numai cu Natura 2000 ca si judet, ca si valoare patrimoniala care sa devina un bun al intregii natiuni romane. De fapt, asta este ideea”, a declarat Anton Rohian, prefectul judetului Maramures.
Platforma Natura 2000 Maramures este un grup de initiativa si cooperare la nivelul judetului, care reuneste diversi factori interesati: parteneri publici, privati si din sectorul organizatiilor neguvernamentale si care activeaza sub egida Comitetului de Coordonare al Platformei. Asta teoretic, pentru ca mai marii judetului au cam scaldat subiectul.
„A fost ideea, s-a facut comitetul de coordonare, in mai putin de un an avem si documentul strategic. Asta inseamna seriozitatea cu care autoritatea judeteana, fie ca este vorba despre Institutia Prefectului sau a Consiliului Judetean isi fac treaba in ceea ce priveste protejarea mediului in judetul Maramures. Evident ca nu putem face si nu puteam face acest lucru singuri, aveam nevoie de parteneri, am avut perteneri din mediul universitar, ONG-uri si tot ceea ce inseamna institutii implicate in protectia mediului in Maramures si astazi avem un document strategic”, a declarat Zamfir Ciceu, presedintele Consiliului Judetean Maramures.
Nici macar coordonatorii principali, reprezentantii WWF, nu au facut lumina si nu au spus despre ce este vorba, concret, in acest proiect.
„As vrea sa subliniez foarte de la inceput un anumit aspect. Nu este vorba despre un proiect care are un obiectiv pe care ni l-am atins astazi si de maine ne culcam pe o ureche, finantatoru-i fericit ca s-a atins obiectivul iar noi ne vedem in continuare fiecare de treburile noastre. A fost o initiativa care a venit dintr-o nevoie: avem foarte multe situri Natura 2000 in Maramures, foarte multe arii protejate, unele gestionate mai bine, altele mai prost, avem problema lipsei de plata a compensatiilor acolo unde sunt restrictii impuse prin lege si unde nici administratorii, nici custozii nu au ce sa faca pentru a rezolva aceasta problema si atunci a fost nevoie sa ne unim eforturile. Prin urmare, avem un document foarte bine facut datorita seriozitatii cu care s-au implicat fiecare dintre institutiile din judet si fiecare ONG si entitate care are cunostinte si responsabilitati pe partea asta de gestionare a resurselor naturale”, a declarat Costel Bucur, director WWF Europa de Centrala si de Est.
Pe scurt, inca un eveniment „bifat” de autoritati, un document la care s-a lucrat pe bani grei timp de un an, asta in timp ce in Maramures padurile dispar zilnic si speciile asisderea.
Sursa: Ana Pop