Premierul Emil Boc se afla, la Ankara, unde participa azi, 13 iulie, la ceremonia semnarii Acordului interguvernamental pentru construirea gazoductului Nabucco si a Declaratiei politice comune a celor cinci state angajate in acest proiect. La summit-ul interguvernamental, premierul va sustine pozitia oficiala a Romaniei, ca stat ce participa la realizarea gazoductului Nabucco, atat in calitatea sa de membru al Uniunii Europene, dar si in cadrul relatiilor bilaterale cu statele de tranzit si furnizoare.
Dupa alocutiunile sefilor de delegatii din cele cinci tari (Austria, Bulgaria, Romania, Turcia, Ungaria) va avea loc ceremonia de semnare a Acordului interguvernamental si a Declaratiei politice. Totodata, Comisia Europeana va adopta o Declaratie unilaterala privind sprijinirea proiectului Nabucco. Romania isi exprima la cel mai inalt nivel acordul si sustinerea pentru proiectul Nabucco, a declarat premierul Emil Boc, inainte de deplasarea la Ankara.
„Proiectul Nabucco este extrem de important din perspectiva securitatii energetice atat a Romaniei, cat si a altor state membre ale Uniunii Europene si, din aceasta perspectiva, Romania va participa la aceasta ceremonie de semnare, aratand sprijinul fara echivoc pentru sustinerea acestui proiect atat de important, atat din perspectiva diversificarii surselor, cat si a transportului hidrocarburilor”, a spus Emil Boc.
De asemenea, el a evidentiat faptul ca Nabucco este un proiect prioritar la nivelul Uniunii Europene, printr-o decizie a Consiliului European, din martie 2007. Totodata, a subliniat viabilitatea economica a gazoductului care ar urma sa lege Asia Centrala de Europa.
La Ankara, Emil Boc va avea intrevederi cu presedintele Georgiei, Mihail Saakasvili, si cu premierul turc, Recep Tayyip Erdogan.
Guvernul a aprobat, duminica seara, 12 iulie, in sedinta extraordinara, forma finala a memorandumului cu privire la proiectul Nabucco, care include modificari propuse prin negocierile purtate in ultima perioada.
Proiectul Nabucco este sustinut de Comisia Europeana si va insemna constructia unei conducte de 3.300 de kilometri care sa aduca, pentru inceput, 4,5 miliarde metri cubi de gaz lichefiat anual, urmand ca treptat, pana in 2020, cantitatea transportata sa fie de 31 de miliarde metri cubi pe an.
Sursa: Agerpres