Vezi VIDEO
Ministerul Sanatatii vrea sa ii oblige pe parinti sa isi vaccineze copiii. In acest sens, oficialii lucreaza momentan la o lege a vaccinarii. Decizia de obligativitate vine dupa ce in ultima vreme tot mai multi parinti au refuzat vaccinarea copiilor in cadrul campaniilor nationale. De asemenea, micutii nu vor mai fi imunizati la cabinetele scolare. Hotararea a intrat in vigoare de la inceputul lunii si, potrivit acesteia, de toate campaniile de vaccinare se vor ocupa medicii de familie.
Ministerul Sanatatii sustine ca legea care va sta la baza vaccinarii este inspirata din normele impuse in Franta, Germania si Polonia. Nu au fost stabilite sanctiunile pe care ar urma sa le suporte parintii in cazul in care refuza in continuarea imunizarea, dar cu siguranta vor exista constrangeri.
“In ceea ce priveste o lege a vaccinarii, o consider ca medic epidemiolog, bine venita. Sa vedem in cat timp se va concretiza si va intra efectiv in vigoare. Deocamdata este o idee, un proiect de viitor”, a declarat Carmen Sima, directorul executiv adjunct al Directiei de Sanatate Publica Maramures.
Potrivit legislatiei care a intrat in vigoare la inceputul lunii aprilie, copiii vor fi vaccinati in cadrul programului de imunizare gratuita doar in cabinetele medicilor de familie. Micutii vor fi chemati la medicul la care sunt inscrisi in luna in care isi serbeaza ziua de nastere.
“Nu vor mai exista campaniile scolare in timpul anului scolar. Toate aceste vaccinuri se vor administra prin intermediul medicilor de familie ai copiilor”, a mai adaugat Carmen Sima. Imunizarea impotriva tuberculozei, a hepatitei B, vaccinul anti-poliomielita sau cel impotriva rujeolei sunt doar cateva exemple cuprinse in schema de vaccinuri gratuite din Romania si care au menirea de a-i proteja pe cei tratati impotriva acestor boli. In medie, in Maramures se inregistreaza cate 10 refuzuri de vaccinare la fiecare medic de familie. Cum in judet exista 250 de astfel de cabinete, ajungem la un numar de 2.500 de copii care nu beneficiaza de acest tratament in fiecare an.
Sursa: Simona Vasiac