Vezi VIDEO
Au nevoie sa fie incurajate si sprijinite pentru a reusi sa se descurce in societate. E vorba de persoanele cu dizabilitati pentru care astazi, 17 iulie, a fost lansat un proiect ce le va da tocmai sansa de a avea un acces mai facil la serviciile de formare profesionala, dar le va oferi si oportunitatea de a-si gasi mai usor un loc de munca.
Deseori se lovesc de diferite obstacole ce ii impiedica sa duca o viata normala, la fel ca si semenii lor care nu au probleme de sanatate. Unele dintre persoanele cu dizabilitati au reusit sa invinga aceste impedimente si s-au adaptat in societate. E si cazul acelor persoane care pentru a ajunge mai usor la scoala sau la serviciu au gasit mijlocul potrivit de transport pentru a se deplasa, chiar daca, dupa cum au marturisit, au fost nevoite sa cheltuiasca bani multi. Astfel, unii cetateni au ales sa circule cu bicicleta, scuterul sau autoturismul personal, pe care le-au adaptat in functie de nevoile lor.
„A costat 13 milioane adaptarea, plus la RAR ce mai trebuia platit, plus drumul pana in Targu Mures, deoarece numai la Targu Mures sau la Bucuresti se fac asemenea adaptari. Pot sa ma deplasez singur oriunde. Pot sa merg la serviciu, nu mai depind de nimeni”, a relatat una dintre persoanele cu dizabilitati.
O alta persoana cu dizabilitati a relatat ca „puteti sa va imaginati ca de la varsta de 14 pana la 21 de ani am fost doar intr-un scaun de rotile. Am trecut prin toate etapele de motorizare care au fost mentionate aici. Am inceput cu o bicicleta ca sa pot sa-mi termin scoala primara. Casatorindu-ma, avand copii, am vazut necesar sa-mi adun resursele si sa-mi achizitionez un autoturism. Am adaptat-o la Sovata, am trecut prin multe lacune legislative”.
Reprezentantii ASSOC s-au gandit sa vina in sprijinul acestor persoane cu dizabilitati si au decis ca printr-un proiect cu fonduri europene sa infiinteze un centru de incluziune sociala unde se va acorda sprijin pentru adaptarea masinilor celor cu probleme.
„Noutatea acestui an este Centrul de Incluziune Sociala care va furniza diferite servicii de adaptare. Vor fi adaptate zece autovehicule, vor fi adaptate scaune si portiere si, de asemenea, 20 de institutii publice vor fi ajutate sa-si adapteze caile de acces pentru a deveni mai prietenoase cu publicul vulnerabil”, a afirmat responsabil informare in cadrul ASSOC Maramures, Raluca Ocean.
Proiectul „Acces pentru toti – Accesul persoanelor cu dizabilitati la ocupare si servicii” este derulat in colaborare cu filialele ASSOC din Bucuresti, Suceava si Arad, cu Administratia Nationala a Penitenciarelor, dar si cu o fundatie din Portugalia.
Proiectul vizeaza cresterea capacitatii de integrare pe piata muncii a 720 de persoane cu dizabilitati din regiunile de Nord-Vest, Nord-Est, Vest si Bucuresti. Cu aceasta ocazie vor fi organizate si mai multe cursuri de formare profesionala.
Sursa: C. T.