Beneficiarii ajutorului social si ai alocatiei pentru sustinerea familiei ar putea primi, din aprilie, un ajutor suplimentar cuprins intre 18 si 23 de lei pe luna, acordat in functie de veniturile familiei pentru acoperirea cheltuielilor suplimentare generate de eliminarea tarifului social la energie electrica si gaze naturale, potrivit unui proiect de ordonanta de urgenta publicat de Ministerul Muncii.
Beneficiarii ajutorului social si ai alocatiei pentru sustinerea familiei care au venituri pe membru de familie de pana la 200 lei vor primi un ajutor suplimentar de 23 lei, iar pentru cei cu venituri pe membru de familie cuprinse intre 201 si 370 lei ajutorul este de 18 lei.
Potrivit datelor Ministerului Muncii, in prezent se inregistreaza un numar de 222.518 beneficiari de ajutor social si un numar de 304.000 beneficiari de alocatie pentru sustinerea familiei, din care 234.506 situati in intervalul de venituri 0-200 lei si 69.494 in intervalul de venituri 201 – 370 lei.
Ministerul Muncii precizeaza ca sumele de 23 lei si 18 lei sunt fundamentate pe diferentele de pret pe care beneficiarii ar trebui sa le asigure suplimentar fata de cheltuielile actuale cu energia electrica si gazele naturale, diferente determinate de eliminarea tarifului social si de cresterile de pret asteptate la consumatorii casnici de energie electrica si gaze naturale.
Ajutorul suplimentar va fi acordat din oficiu, pe toata perioada ajutorului social si a alocatiei pentru sustinerea familiei. Plata este asigurata din bugetul Ministerului Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice si va fi efectuata odata cu plata ajutorului social si a alocatiei pentru sustinerea familiei.
”Conform unor estimari realizate de expertii Bancii Mondiale pe baza datelor existente la Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei, si a celor furnizate de Institutul National de Statistica, cresterea cheltuielilor cu energia electrica pentru categoriile vulnerabile se situeaza intre 14 lei – 20 lei, la care se adauga o crestere medie de 3 lei a pretului la gazele naturale. Astfel, daca un beneficiar al tarifului social plateste in prezent, in medie, 10 lei pentru energia electrica consumata, dupa eliminarea tarifului social si tinand cont si de cresterea de aproximativ 6% a pretului, acesta va plati aproximativ 22 – 25 lei. Prin acordarea ajutorului suplimentar, suma care va fi platita efectiv din bugetul familiei va fi la un nivel similar cu cea platita in conditiile existentei tarifului social, si, respectiv, pentru categoriile de persoane singure/familii acoperite de venitul minim garantat si/sau alocatia de sustinere a familiei, cresterea facturii la gaze si energie electrica va fi astfel compensata, asigurandu-se, in acest fel, protectia persoanelor celor mai vulnerabile”, se mentioneaza in nota de fundamentare a proiectului de ordonanta de urgenta.
Tariful reglementat pentru energia electrica a crescut cu 6% de la 1 ianuarie 2013, urmand ca, de la 1 iulie, sa mai aiba loc o majorare cu 2%, potrivit Autoritatii Nationale de Reglementare in Energie (ANRE). De asemenea, la factura finala se va adauga o crestere de 8% reprezentand energia verde, cea ce va insemna doi lei in plus la factura, lunar.
In ceea ce priveste pretul pentru gaze naturale, pentru consumatorii casnici prima majorare va fi realizata la 1 iulie 2013, cand pretul reglementat va creste cu 8%, iar cea de-a doua la 1 octombrie cand acesta va urca cu doua procente.
Sursa: Agerpres