Vezi VIDEO
Timp de un an, peste 500 de persoane din categorii considerate a fi vulnerabile vor fi consiliate, iar apoi implicate in cursuri de formare profesionala. La final, in jur de 70 de participanti vor fi ajutati sa se integreze pe piata muncii, urmand sa fie infiintate noua structuri de economie sociala. Totul face parte dintr-un proiect finantat din fonduri europene si care a fost prezentat astazi, 20 noiembrie, in Baia Mare.
Proiectul “Economia sociala – O sansa pentru fiecare” isi propune sa creasca sansa de ocupare pe piata muncii pentru un numar de 560 de persoane din patru judete in care se implementeaza programul. E vorba de judetele Maramures, Salaj, Satu Mare si Arad.
“Ca si grup tinta avem doua categorii: persoane care apartin grupurilor vulnerabile si aici vorbim de persoane de etnie roma, persoane cu dizabilitati, femei in situatii de risc, tineri cu varsta de peste 18 ani care au parasit sistemul de protectia copilului, familii monoparentale, iar cealalta categorie se adreseaza specialistilor, persoanelor care lucreaza cu aceste persoane vulnerabile”, a explicat asistentul manager in cadrul proiectului, Lorena Ciurdas.
Practic, pe perioada derularii proiectului, persoanele selectate vor fi consiliate, iar apoi implicate in diferite cursuri de formare profesionala: de la pavator, lucrator in tamplarie, lucrator in cresterea animalelor pana la confectioner sau operator spalator textile. In plus, la finalul proiectului vor fi infiintate si noua structuri de economie sociala.
“Ca si caracter inovativ, una din activitatile cele mai importante e ca la finalul celor sase luni de implementare a proiectului, 71 de persoane vor fi angajate pe piata muncii, in cele noua structuri de economie sociala pe care le vom infiinta si care vor fi in domenii corelate cu solicitarile de pe piata muncii. Vorbim de o arhiva, un centru socio-medical, un atelier de croitorie, un atelier de tamplarie ce va fi infiintat in Arad”, a mai spus Lorena Ciurdas.
In opinia reprezentantilor institutiilor implicate in proiect, astfel de programe sunt necesare pentru a da o sansa de angajare persoanelor defavorizate. “Cred ca orice proiect care este legat de economia sociala e foarte important, in primul rand pentru ca da o sansa persoanelor aflate intr-o situatie defavorizata sa poata sa acceada la un loc de munca, sa duca o viata normala si sa se descurce singure asa cum ne descurcam cu totii. Este un fel de a da undita pentru a pescui, ceea ce e foarte bine pentru ca in final serviciile sociale nu inseamna a oferi totul si a nu cere nimic, ci inseamna a oferi o sansa pentru fiecare sa duca o viata normala”, a spus Erika Stark, director DGASPC Arad.
Proiectul finantat din fonduri europene se va incheia in 15 octombrie 2015. Proiectul e implementat de comuna Coltau in parteneriat cu comuna Oarta de Jos, Asociatia Centrul de Cercetare si Formare a Centrului Universitar Nord Baia Mare, Asociatia de Reconstructie Comunitara Maramures si Asociatia SOS Copiii Santana.
Sursa: Camelia Tocaci