Vezi VIDEO
Proiectul “Cultura urbana vs cultura traditionala” isi propune sa atraga tinerii spre latura culturala a comunitatii maramuresene si sa ii indeparteze de cluburi si cafenele, locurile preferate de noua generatie. Acesta va fi pus in aplicare de studenti incepand din aceasta luna si va fi finantat de executivele a trei state europene: Islanda, Lichtenstein si Norvegia.
Proiectul “Cultura urbana vs cultura traditionala” doreste sa-i determine pe tineri sa descopere valorile traditionale culturale. Astfel, Liga Studentilor “Pintea Viteazul”, beneficiind de finantare din partea executivelor a trei state europene, Islanda, Principatul Lichtenstein si Novergia, intentioneaza sa-i constientizeze in primul rand pe studentii de la Universitatea de Nord apoi pe tineri in general, de valorile traditiilor si obiceiurilor maramuresene, ca parte a patrimoniului cultural imaterial.
“30 de studenti vor deveni promotori ai culturii populare in mediul universitar baimarean. Urmarim cresterea consumului cultural in randul a 300 de colegi”, a precizat Raul Drenta, coordonatorul proiectului.
Principalele activitati cheie ale proiectului sunt: realizarea unei campanii de promovare a culturii maramuresene traditionale; organizarea unei tabere tematice pentru cei 30 de studenti care vor deveni facilitatori; organizarea a doua spectacole, unul de Craciun, unul de Pasti, avand ca obiectiv cresterea consumului de cultura; initierea a trei seri de cursuri de dansuri populare maramuresene; sustinerea a trei ateliere de lucru cu specific traditional.
Partenerul cultural al proiectului este Universitatea de Nord Baia Mare, datorita cadrelor specializate si a experientei acestora in domeniul etnologiei. “Ma bucura foarte mult faptul ca initiativa acestui proiect a fost a tinerilor”, a spus Delia Suiogan, consilierul cultural al proiectului “Cultura urbana vs cultura traditionala”.
“Perioada de derulare a acestuia se intinde pe parcursul a opt luni, pana in iulie 2010. Resursele financiare folosite sunt de 12.059 euro, din care suma solicitata de la Fondul ONG este 10.809 euro, contributia LSPV fiind de 1.250 euro”, a afirmat Raul Drenta.
Sursa: Catalin Tineghe