Vezi VIDEO
O data cu finalizarea elaborarii noului Plan Urbanistic General (PUG) al Municipiului Baia Mare, astazi, 23 septembrie, a avut loc o sedinta la care au fost invitati membrii grupului de lucru, reprezentantii institutiilor statului, institutii de mediu, ISU, dar si societati comerciale interesate. Una dintre modificarile aduse PUG – ului se refera la regimul economic al unitatii teritoriale de referinta cuprinsa intre bulevardul Independentei – bulevardul Decebal – strada Victoriei, care are ca si functiune zona de servicii si rezidentiala, in corelare cu functii recreationale, cultural-sportive si zone verzi urbane, potrivit HCL 120/2013. In acest spatiu are sediul si uzina Romaltyn, nefunctionala de mai bine de 10 ani.
O data cu prezentarea proiectului noului PUG s-a evidentiat si noua destinatie a zonei in care societatea Romaltyn isi dorea reluarea activitatii. „Dorim sa introducem, asa cum am promis baimarenilor si cum am hotarat in Consiliul Local, ca in zona bulevardului Independentei si strazii Victoriei sa existe doar zona de locuit, de servicii si de agrement si sa eliminam functiuni cu un anumit pericol pentru sanatatea populatiei si pentru mediu, cum ar fi cea de la Romaltyn, functiunea pe care si-o doresc cei de la Romaltyn. Lucrul acesta a fost decis si stipulat in Hotararea 120 din acest an a Consiliului Local. Ea a ramas valabila in instanta si ne manifestam in continuare dorinta de-a dezvolta in aceasta maniera orasul“, a explicat Catalin Chereches, primarul Municipiului Baia Mare.
In cadrul intalnirii, Loredana Sarbu, elaborator raport de mediu, a aratat la ce pericole se expune municipiul in cazul in care societatea Romaltyn isi reia activitatea. „Desfasurarea activitatii de catre SC Romaltyn Minning SRL genereaza asupra populatiei si mediului inconjurator urmatoarele zone de risc tehnologic: pe o raza de 320 de metri – zona cu mortalitate ridicata; pe o raza de 680 de metri – zona periculoasa, iar pe o raza de 1360 de metri – zona de atentie. Avand in vedere aceste aspecte, pentru reducerea efectelor unui posibil accident major asupra populatiei si asupra mediului se prevad prin prezentul PUG interzicerea amplasarii de unitati economice cu risc tehnologic pe raza municipiului Baia Mare. Potrivit HCL 120/2013, prin care s-a stabilit regimul economic al unitatii teritoriale de referinta cuprinsa intre bulevardul Independentei – bulevardul Decebal si strada Victoriei, nu va mai putea fi reluata activitatea de catre SC Romaltyn Minning SRL“, a spus Loredana Sarbu.
Planul urbanistic general poate fi consultat de oricine isi doreste sa vada cu exactitate ce se poate construi in fiecare zona a municipiului. „Oricine doreste sa faca activitati economice majore are la dispozitie zonele industriale ale orasului si nu trebuie sa faca astfel de activitati in mijlocul orasului, in zone de locuit. Mai ales cele cu un anumit grad de pericol, un anumit grad de prejudiciere a sanatatii sau a mediului. In alta ordine de idei, eu cred ca o data cu acest grup de lucru si cu deciziile ce vor fi luate, sa incheiem tot ceea ce inseamna decizii formale si autorizari, avize pe care le necesita un PUG si undeva pana la sfarsitul anului sa-l avem aprobat, astfel incat tot orasul, la nivelul urbanismului, sa fie clar reglementat, sa stim unde si ce construim, care sunt normele de aglomerare, de ocupare a terenului, de inaltime pentru urmatorii 10-15 ani si pentru a sti fiecare care vine sa investeasca in Baia Mare, care vrea sa-si construiasca o casa, care vrea sa construiasca o fabrica sau alte chestiuni, ce are voie sa faca si in ce maniera“, a incheiat edilul.
Proiectul noului PUG al Municipiului Baia Mare va fi facut public in perioada urmatoare, iar apoi va intra in dezbatere publica.
Sursa: Cosmin Carp