Vezi VIDEO
Presedintii consiliilor judetene vor fi alesi indirect prin vot secret al consilierilor judeteni, cu majoritatea simpla, iar primarii vor fi alesi doar dintr-un singur tur. Sunt prevederile noii legi privind alegerile locale, care ar putea intra in vigoare odata cu alegerile din anul viitor. Legea a fost deja adoptata de Senat, urmand ca deputatii sa isi dea acordul pentru implementarea ei.
Proiectul de lege prevede ca presedintii consiliilor judetene, dar si vicepresedintii si viceprimarii sa fie alesi in mod indirect, prin vot secret, de consilierii judeteni sau locali, cu majoritatea simpla. Acestia pot fi insa demisi doar la initiativa a cel putin o treime din numarul alesilor locali sau judeteni.
“In acest fel, prin alegerea indirecta a presedintelui Consiliului Judetean de catre consilierii judeteni a unei persoane din randul lor se democratizeaza foarte mult viata in interiorul institutiei Consiliului Judetean. Presedintele Consiliului Judetean fiind ales pana in acest moment in mod direct, uninominal, era cumva o institutie aparte. Putea sa treaca cumva peste vointa consilierilor judeteni, lucru care nu facea bine, pana la urma, institutiei. Faptul ca unul dintre consilierii judeteni va avea temporar atributii de presedinte si acest lucru poate fi schimbat din cand in cand, pana la urma, dupa felul in care tine legatura intre conducerea executiva si plenul Consiliului Judetean, este un lucru foarte bun”, a declarat Gabriel Zetea, presedintele PSD Maramures si vicepresedinte al Consiliului Judetean Maramures.
O alta prevedere a proiectului de lege este acela ca primarii sa fie alesi doar dintr-un singur tur.
“Este un lucru absolut normal. Este o chestie care a functionat si in anul 2012. Toti primarii s-au declarat, pana la urma, de acord cu acest fel de alegeri al primarilor, dintr-un punct de vedere extrem de simplu. Pana la urma s-a demonstrat, cam la toate alegerile, ca in primul tur cei care vin sa voteze voteaza pentru cineva. In turul doi deja incep sa apara disensiuni si, mai mult, vorbim despre un vot impotriva cuiva. Asadar, in primul tur exista un vot pentru cei care isi doresc sa vada in fruntea primariei o anumita persoana si vin sa voteze pentru acea persoana”, a declarat Gabriel Zetea.
Proiectul face referire si la consilierii care parasesc partidele pe listele carora au candidat. In cazul lor, prefectii vor fi cei care vor constata incetarea mandatului si nu votul consilierilor, cum este prevazut in acest moment.
De asemenea, potrivit aceluiasi act, toate cheltuielile electorale se vor recupera de la bugetul de stat si nu de la cele locale, cum era pana acum.
Sursa: Simona Vasiac