Dupa ce mai bine de o luna a fost liniste pe rampa de gunoi de la Satu Nou de Jos, in dimineata zilei de miercuri, 2 septembrie, utilajele au inceput din nou sa duduie, muschii s-au incordat, iar firma care face lucrari de inchidere a rampei a incercat din nou sa intre in perimetru. Asta fara ca intre SC Drusal SA si Consiliul Judetean Maramures sa se fi semnat un document oficial prin care cele doua parti sa se puna de acord in privinta exploatarii rampei de gunoi.
Pe de o parte firma de salubritate vrea sa se asigure ca are unde sa depoziteze deseurile menajere colectate din Baia Mare si alte 12 localitati din partea de veste a judetului, iar de cealalta parte Consiliul Judetean Maramures se grabeste sa faca lucrari din proiectul „Sistemul de management integrat al deseurilor” pentru ca se apropie scadenta si Uniunea Europeana nu accepta niciun fel de compromisuri.
„Pentru a dezamorsa acest conflict, domnul primar Catalin Chereches ne-a invitat pe 4 august la dansul si a fost invitata si Garda de Mediu si Agentia de Mediu, Consiliul Judetean si domnul prefect. Noi am incercat ca sa ne aratam bunavointa de conlucrare pentru a duce la bun sfarsit acest proiect. Atunci, de fata cu domnul primar Chereches, care trebuie sa fie informat de absolut orice factor care poate sa apara in buna desfasurare a mentinerii continue a curateniei in orasului Baia Mare in baza contractului de concesionare pe care il avem. Deci, in fata dansului, in fata domnului prefect, s-a stabilit ca peste trei zile reprezentantul firmei de consultanta cu care lucram la acest caz sa mearga impreuna cu mine la Consiliul Judetean sa ni se arate toate documentele proiectului. Din detaliile pe care le-am vazut, si stiam treaba asta, se vede foarte clar ca proiectul a fost facut pentru inchiderea gropii de la Satu Nou de Jos fara ca operatorul sa mai fie pe rampa. Deci asta este deja o nerespectare a conditiilor in care s-a stabilit finantarea”, a precizat Mihai Apan, directorul SC Drusal SA, societatea care are un contract ferm cu primaria Grosi si poate sa depoziteze deseuri pana in luna iulie a anului 2017 pe acest amplasament.
Reprezentantii societatii de salubrizare spun ca nu au niciun interes sa stopeze acest proiect, ca sunt chiar interesati sa fie finalizat in cele mai bune conditii, dar au nevoie de asigurari ca-si vor putea continua si ei activitatea fara probleme.
„Noi nu vrem sa bagam bete in roate si am stabilit ca nu ne intereseaza ca se schimba conditiile dar vom colabora sa putem lucra impreuna. Singura noastra problema este sa avem o garantie clara, care pana in data aceasta nu rezulta din niciun document pe care-l avem de la Consiliul Judetean, este ca noi sa putem depune deseurile menajere stradale din Maramures si jumatatea vestica a judetului Maramures. Pentru aceasta s-a stabilit in 4 iunie un protocol de colaborare pe care noi am considerat ca nu indeplineste conditiile legale prin care noi sa avem o parghie clara ca depunerea continua a deseurilor va fi asigurata”, a mai spus Apan.
Pe masa celor de la Consiliul Judetean Maramures a ajuns un protocol redactat de SC Drusal SA inca din 13 august dar pana miercuri, 2 septembrie, autoritatile nu au trimis un raspuns in care sa-si exprime echivoc acceptul sau refuzul pentru conditiile impuse.
„Revin la intalnirea de la Primaria Baia Mare unde, repet, a participat si domnul prefect, care a fost in sprijinul a tot ce am stabilit acolo, ca vom merge, vom vedea detaliile de proiect despre care dansii spuneau ca nu pot sa ni le ofere si ne vom formula ideea noastra, u n protocol de colaborare care va fi dat pana in data de 13 august. In data de 13 august protocolul nostru de colaborare a fost facut, am trimis la Consiliul Judetean, avem nota de iesire de la noi si intrare la ei, deci este evident ca a intrat la ei dansii si am asteptat o reactie, fie ca sa spuna ca avem prea multe cereri si sa negociem, pentru ca, repet, noi vrem sa putem depune deseurile pe rampa fara intrerupere, cum s-a intamplat peste Deal in primele zile dipa ce a inceput exact acelasi tip de proiect, in zona Sighetu Marmatiei. Nu s-a revenit cu absolut niciun raspuns, deci o totala desconsiderare a eforturilor noastre si a domnului primar si a domnului prefect care au agreat acest tip de solutie si a venit o nota prin care se spunea ca noi am agreat protocolul din 4 iunie, anul acesta, ceea ce este fals pentru ca nu pot sa ne arate niciun fel de document si am auzit ca ei au desemnat Primaria Grosi ca in baza contractului pe care il avem cu ei, ei sa vina sa pregateasca acel protocol de colaborare pe care noi oricum nu l-am semnat”, a mai spus Apan.
In baza autorizatiei de constructie eliberata firmei care face lucrarile de inchidere a rampei de catre Primaria Grosi, in dimineata zilei de miercuri, 2 septembrie, muncitorii au incercat din nou sa intre cu utilajele. Lucrarile au fost intrerupte de reprezentantii firmei de paza angajati de SC Drusal SA sa pazeasca obiectivul si care i-au impiedicat pe muncitori sa treaca de digul care margineste santul de levigat. La fata locului a fost chemata si politia din Grosi, dar angajatii firmei care face lucrari nu au putut sa le arate oamenilor legii protocolul in baza caruia actioneaza. A fost chemat si topograful primariei, dar omul a ridicat neputincios din umeri si a spus ca nu este treaba lui sa rezolve problema.
„Io aici am facut intabularea rampei, io am fost cel care a facut-o, este vorba de 9 hectare. Suprafata respectiva s-a dat in administrarea Consiliului Judetean, e notata in Cartea Funciara, inclusiv drumul asta de acces pe rampa ca sa se poata desfasura aici activitatea care urmeaza sa se desfasoare. Restul, pentru mine… Pe mine m-a rugat domnul primar sa vin sa explic ca asta ar fi drumul de acces catre rampa, cam atat. Noi, Consiliul Local am acceptat numai acest drum de acces din drumul judetean, DJ 182B si ceilalti sa intre pe partea asta. Cam atat”, a spus Vasile Botos, topograful Primariei Grosi.
In acest moment, lucrarile de inchidere a rampei de la Satu Nou de Jos au fost sistate si asta pana cand intre firma de salubrizare si Consiliul Judetean Maramures nu se va semna un acord ferm, agreat de ambele parti implicate.
Sursa: Ana Pop