Servicii medicale ar putea fi prestate la cererea pacientului, in regim privat, in spitalele publice, numai in afara orelor de program al personalului solicitat si in afara orelor de garda, fara a afecta activitatea de baza a spitalului (spitalizare continua si de zi, activitatea ambulatoriului de specialitate), precum si programul de urgenta din timpul garzii, prevede o initiativa legislativa semnata de 102 parlamentari.
„In spitalele publice, serviciile/actele medicale la cererea pacientului, in regim privat, pot fi angajate numai de catre personalul medical cu contract de munca din spitalul public respectiv, cu exceptia cazurilor in care — la cererea sefului de sectie din spital, cu acordul directorului medical si cu avizul favorabil al managerului — alti medici din sistemul public sau privat sunt solicitati sa indeplineasca actul medical, in conditiile legii”, prevede proiectul.
Vor putea sa desfasoare activitate medicala constand din prestarea de servicii/acte medicale la cererea pacientului, in regim privat, in spitalele publice, medicii specialisti sau medicii primari — persoane fizice independente, cabinetele medicale individuale, „societate civila medicala”, dar si „alte forme legale de organizare a activitatii medicale, care au in obiectul de activitate acordarea de servicii medicale”.
Proiectul precizeaza insa ca, in spitalele publice, medicii care potrivit programarii asigura serviciul de garda in ziua respectiva nu pot acorda servicii/acte medicale la cererea pacientului.
Totodata, in spitalele publice se pot efectua servicii/acte medicale acordate la cererea pacientilor, in regim privat, numai in limita specialitatilor medico-chirurgicale pentru care spitalul in cauza este avizat, clasificat si acreditat.
Astfel, serviciile medicale la cererea pacientilor din spitalele publice care se vor efectua in regim privat vor fi facturate si vor include suma urmatoarelor cheltuieli: remuneratia personalului medical implicat direct in prestarea serviciului medical solicitat; amortizarea aparaturii si echipamentelor, cazarea, consultatii, investigatii si analize medicale, materiale sanitare, dispozitive medicale, medicamente, hrana, utilitatile, inclusiv cele aferente spalarii inventarului moale, eliminarea si neutralizarea deseurilor, documentarea fizica si informatica, intocmirea si arhivarea documentelor etc.
Proiectul precizeaza ca modalitatea de tarifare ar urma sa fie stabilita prin ordin al ministrului Sanatatii.
„Indeplinirea de servicii/acte medicale la cererea pacientului, in regim privat, in spitalele publice, se realizeaza numai prin incheierea prealabila a unui contract tripartit, semnat personal de catre pacient sau reprezentantul sau legal, de catre medicul/medicii solicitati de acestia — raspunzatori juridic de serviciul/actul medical angajat — si, respectiv, de managerul spitalului in cauza. Pacientul/reprezentantul sau legal va semna, de asemenea, consimtamantul informat pentru toate analizele, investigatiile, manevrele si interventiile medico-chirurgicale necesare indeplinirii serviciului/actului medical contractat”, mai prevede sursa citata.
Tariful minimal al serviciilor si facilitatilor acordate de catre spitalele publice vor fi stabilite prin Registrul de tarife pentru prestarea de servicii/acte medicale la cererea pacientului, in regim privat, aprobate de catre consiliul de administratie al spitalului public, cu avizul conform al Ministerului Sanatatii.
„Serviciile si actele medicale efectuate la cererea pacientului in spitalele publice pot fi decontate prin intermediul unei polite de asigurare complementara/suplimentara incheiata de pacient cu un asigurator, in conditiile legii, sau direct de catre pacient. Contribuabilii pot dispune ca procentul din impozitul anual pe venit, prevazut in conditiile legii, sa fie directionat si catre spitalele publice, care pot utiliza aceste sume inclusiv pentru cresterea veniturilor personalului medical”, se arata in initiativa legislativa.
Proiectul mai prevede ca din veniturile obtinute de spitalul public in conditiile prezentei legi, managerul poate bonifica performanta profesionala a personalului de specialitate medico-sanitar angajat al spitalului, prin acordarea de recompense financiare, care se cumuleaza cu veniturile salariale, devenind venit brut lunar, evidentiat contabil si supus global regimului juridic general de impunere prevazut de reglementarile legale in vigoare.
O alta prevedere se refera la faptul ca medicii si personalul medical din spitalele publice pot desfasura activitate profesionala in strainatate, cu acordul sefului de sectie si al managerului spitalului, pentru o perioada cumulata de maximum 60 de zile lucratoare pe an, cu pastrarea — in spitalul public unde este angajat — a locului de munca, sub conditia ca activitatea desfasurata sa fie corespunzatoare nivelului de pregatire si specialitatii.
In acest caz, insa, angajatul este obligat ca, in fiecare an, la sfarsitul perioadei de activitate in strainatate, sa prezinte un raport de activitate si propuneri de imbunatatire a activitatii sectiei si spitalului.
„Medicii rezidenti, cu acordul coordonatorului de rezidentiat, pot efectua stagii de pregatire si de activitate si in alte spitale publice decat cele universitare”, prevede initiativa legislativa.
Sursa foto: Agerpres
Sursa: Agerpres