In 12 februarie, a avut loc, la Cluj-Napoca, o conferinta de presa dedicata proiectului WATMAN – Sistem Informational pentru Managementul Integrat al Apelor. Proiectul WATMAN, in valoare de 63 de milioane de euro, este implementat la nivel national de catre Administratia Nationala „Apele Romane”.
Acesta presupune doua componente majore de interventie
1. Marirea gradului de siguranta a constructiei hidrotehnice: Modernizarea sistemului de monitorizare a barajelor prin montarea de senzoristica pentru parametri care se doresc a fi automati; Consolidarea sistemului de monitorizare a retelelor hidrografice (precipitatii solide, lichide, debite etc.), posturi hidrometrice pentru debitele afluentilor si derivatiilor; Software si hardware pentru controlul si coordonarea exploatarii constructiilor hidrotehnice; Echipamente si piese de schimb.
2. Cresterea capacitatii de interventie in caz de calamitati naturale: Realizarea Centrelor de Coordonare a Interventiilor si a Centrelor de Interventei Rapida; Modernizarea sistemului de monitorizare a calitatii apei prin montarea de statii automate.
La nivelul Administratiei Bazinale de Apa Somes-Tisa, care cuprinde 5 judete (Cluj, Maramures, Satu Mare, Bistrita-Nasaud si Salaj), vor fi realizate doua Centre de Interventie Rapida:
• In judetul Maramures, la Sighetu Marmatiei – cu arie de actiune in judetele Maramures si Bistrita-Nasaud;
• In judetul Satu Mare, in municipiul Satu Mare – cu arie de actiune in judetele Satu Mare, Salaj si Cluj.
Centrele de Interventie Rapida vor fi dotate cu materiale/mijloace pentru interventia in situatii de urgenta generate de inundatii si poluari accidentale: diguri gonflabile, masini de umplut saci, pontoane cu motor, palplanse metalice, palplanse metalice si dispozitiv de batut palplanse, tractoare cu remorca, sisteme de iluminat pe timp de noapte, motostivuitor, laborator mobil, trailere poluare, sistem raclaj, sistem river cat pentru masurare viteza/debit etc.
Centrul de Coordonare a Interventiilor va fi la Cluj-Napoca, la sediul Administratiei Bazinale de Apa Somes-Tisa.
In cadrul dispeceratului de gospodarire a apelor vor fi transmise on-line toate informatiile/datele de la statiile hidrometrice, baraje, derivatii, urmand a fi realizate aplicatii/soft-uri electronice care sa permita monitorizarea, coordonarea si controlul interventiilor in situatii de urgenta generate de inundatii si poluari accidentale.
Lucrarile de infrastructura propuse, echipamentele si dotarile vor fi instalate in puncte distincte pe intreg teritoriul romanesc, in toate cele 11 Bazine Hidrografice: Somes-Tisa, Crisuri, Mures, Banat, Jiu, Olt, Arges-Vedea, Buzau-Ialomita, Siret, Prut-Barlad si Dobrogea-Litoral.
Proiectul are o valoare de 63 milioane de euro, din care 85% sunt fonduri europene, iar restul de 15% este cofinantat de la bugetul de stat. Durata de implementare a proiectului este de 12 luni.
Obiectivul general al proiectului WATMAN este de a contribui la managementul sustenabil al resurselor de apa in majoritatea zonelor, prin implementarea masurilor structurale si nestructurale si de a ajuta la realizarea obiectivelor POS Mediu, in vederea reducerii incidentei dezastrelor naturale ce afecteaza populatia Romaniei.
Printre obiectivele specifice socio – economice regasim: intarirea capacitatii de interventie in caz de inundatii a A.N. ”Apele Romane”, dar si imbunatatirea sistemului de alarmare si avertizare a populatiei din zonele afectate de inundatii si reducerea timpului de reactie, in vederea prevenirii efectelor inundatiilor.
Proiectul indeplineste obiectivul global al POS Mediu de protectie si imbunatatire a calitatii mediului, precum si a standardelor de viata in Romania, urmarindu-se conformarea cu prevederile acquis-ului de mediu.
Implementarea proiectului va avea un impact pozitiv considerabil asupra populatiei prin faptul ca aproximativ 1,5 milioane de locuitori din zonele vulnerabile vor beneficia de informatii, in timp real, privind evolutia si gestionarea fenomenelor hidrologice extreme, iar riscul de producere a acestora va fi diminuat cu 7% la nivelul celor 11 bazine hidrografice din Romania.
Sursa: Administratia Bazinala de Apa Somes-Tisa