Vezi VIDEO
Un proiect social se contureaza in satul Coruia, unde urmeaza sa fie deschise mai multe case pentru copiii orfani si abandonati. Inititiva apartine Asociatiei Ciresarii, mai cunoscuta datorita activitatii ansamblului folcloric cu acelasi nume si care este condus chiar de primarul comunei Sacalaseni, de care apartine Coruia.
Ideea infiintarii centrului de primire a copiilor de la Coruia s-a conturat in urma unor discutii avute de primarul din Sacalaseni, Emilian Pop, cel care conduce Asociatia Ciresarii cu reprezentantii unei episcopii ortodoxe din tara, pe care alesul local nu a dorit sa o nominalizeze. De asemnea, in proiect au mai fost cooptate si cateva persoane din Bucuresti, implicate in actiuni umanitare.
Solutia alternativa s-a conturat in urma declinului evident al sistemului de stat, principala tinta fiind oferirea un viitor copiilor fara parinti sau abandonati. De altfel, primarul Emilian Pop a declarat ca initativa este putin mai deosebita, iar ”centrul va fi diferit de casele de copii in care erau crescuti la gramada si nu in cele mai bune conditii”.
Primele discutii concrete s-au purtat la final de saptamana, cand participantii la proiect au discutat despre centru chiar in Coruia. Tot atunci s-a ales si zona pe care se vor construi casele. „Vor fi copii pana in 18 ani, aproximativ 60, ce vor fi primiti in Coruia. Implicarea noastra are ca scop cresterea populatiei scolare din comuna”, dupa cum a spus primarul din Sacalaseni, Emilian Pop.
Proiectul centrului social de la Coruia va cuprinde un grup de 3-4 case a cate 5-6 camere, cu 10-15 copii fiecare, iar finantarea va fi facuta cu fonduri europene, accesate de episcopie si de Asociatia „Ciresarii”. „Fiecare casa va fi condusa de una sau doua maicute. Fiecare va avea gospodarie si gradina proprie, astfel incat copiii sa aiba senzatia de familie”, a mai spus primarul.
In saptamanile urmatoare se va discuta cu proprietarii de teren, pentru ca trebuie clarificata proprietatea supra terenului. Cu toate acestea, autoritatea locala spune ca acest complex va fi functional abia peste 2-3 ani.
Sursa: Alexandru Ruja