Anul scolar 2014-2015 va avea 177 de zile de cursuri si 34 de zile de vacanta, fara cea de vara, potrivit structurii stabilite printr-un proiect de ordin lansat in dezbatere publica de Ministerul Educatiei, calendarul fiind alcatuit similar celui pentru 2013-2014. Proiectul prevede ca anul scolar viitor are 36 de saptamani de cursuri, insumand 177 de zile lucratoare.
Exceptie fac clasele terminale din invatamantul liceal, pentru care anul scolar are 37 de saptamani, din care durata cursurilor este de 33 de saptamani, 4 saptamani fiind dedicate desfasurarii examenului national de bacalaureat. De asemenea, cursurile claselor terminale se incheie in 29 mai 2015, iar pentru clasa a VIII-a, anul scolar are 36 de saptamani, din care durata cursurilor este de 35 de saptamani, o saptamana fiind dedicata desfasurarii evaluarii nationale. Cursurile claselor a VIII-a se incheie in data de 12 iunie 2015.
„Pentru clasele din invatamantul liceal – filiera tehnologica, cu exceptia claselor terminale, durata cursurilor este cea stabilita prin planurile-cadru de invatamant, in vigoare. Pentru clasele din invatamantul profesional, durata cursurilor este cea stabilita prin planurile-cadru de invatamant in vigoare. Pentru invatamantul special – clasele a IX-a – a XI-a, ciclul inferior al liceului, filiera tehnologica, durata cursurilor este de 37 de saptamani, insumand 181 de zile. Stagiile de pregatire practica pentru care au optat absolventii ciclului inferior al liceului, filiera tehnologica, cuprind 720 de ore care se desfasoara in perioada propusa de unitatea de invatamant organizatoare si aprobata de inspectoratul scolar, conform structurii anului scolar, cu respectarea vacantelor. Pentru invatamantul postliceal (scoala postliceala si scoala de maistri), durata cursurilor este cea stabilita prin planurile-cadru de invatamant, in vigoare”, mai prevede proiectul, ca exceptii de la durata de 36 de saptamani.
Anul scolar 2014-2015 este structurat, ca si cel in curs, pe doua semestre. Semestrul I va avea cursuri in perioadele luni, 15 septembrie – vineri, 19 decembrie si luni, 5 ianuarie – vineri, 30 ianuarie.
In perioada 1 – 9 noiembrie, clasele din invatamantul primar si grupele din invatamantul prescolar vor fi in vacanta. Vacanta de iarna va incepe sambata, 20 decembrie si se va incheia duminica, 4 ianuarie, iar cea intersemestriala va fi intre 31 ianuarie si 8 februarie.
Semestrul al II-lea va incepe luni, 9 februarie, si va fi intrerupt de vacanta de primavara, programata intre 11 aprilie si 19 aprilie. Cursurile se vor relua in 20 aprilie, anul scolar urmand sa se incheie la 19 iunie. Vacanta de vara de dinaintea anului scolar 2015-2016 va fi intre 20 iunie si 13 septembrie.
Conform aceluiasi proiect de calendar, saptamana 6 – 10 aprilie din semestrul al doilea va fi dedicata activitatilor extracurriculare si extrascolare, in cadrul programului „Scoala altfel: Sa stii mai multe, sa fii mai bun!”.
Calendarul examenelor/evaluarilor nationale, al examenelor de absolvire, respectiv de certificare/atestare a competentelor profesionale/a competentelor, precum si calendarul admiterii in clasa a IX-a se aproba prin ordine distincte ale ministrului Educatiei, se mai precizeaza in proiect.
Proiectul este in dezbatere publica pana la 17 iunie.
Sursa: Mediafax