Vezi VIDEO
Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM) le-a pus gand rau hotilor de telefoane mobile. Pentru ca aparatele de acest gen au inceput sa fie din ce in ce mai scumpe si astfel mai atractive pentru hoti, autoritatile impreuna cu furnizorii de telefonie mobila din tara au in plan ca pana la sfarsitul anului sa reglementeze posibilitatea blocarii celularelor care au fost declarate furate. Informatia a fost dezvaluita de presedintele ANCOM, care astazi, 27 aprilie, a fost prezent in Baia Mare.
O decizie asemanatoare a fost luata deja in Statele Unite ale Americii, unde operatorii importanti de telefonie mobila au ajuns la un acord pentru a bloca aparatele care sunt declarate furate. Proiectul este deocamdata in lucru si in Romania si ar putea sa fie adoptat pana la sfarsitul anului. Nu se stie insa daca acesta se va concretiza ca printr-o decizie obligatorie sau printr-un acord intre toti furnizorii.
„Am deschis o discutie cu toti operatorii de telefonie mobila si incercam sa gasim o solutie comuna, astfel incat atunci cand este furat un telefon el sa fie notificat la operator si introdus intr-o baza de date comuna, iar ulterior in celelalte retele sa nu mai poata functiona. Speram ca in trimestrul trei sa venim cu o solutie concreta si pana la sfarsitul anului sa reusim sa o implementam”, a declarat Catalin Marinescu, presedintele ANCOM.
Mobilele furate ar trebui sa fie recunoscute dupa codul unic de identificare al telefonului (IMEI), insa pentru ca acest lucru sa fie posibil va trebui realizata o baza de date nationala in care sa fie stocate toate IMEI-urile, pentru ca orice operator sa poata inceta furnizarea serviciului catre aparatele furate.
„Astfel de solutii sunt implementate in alte tari si cred ca o sa putem sa implementam si in Romania o astfel de strategie. Ar fi o dificultate in modul in care utilizatorul caruia i s-a furat telefonul poate sa probeze ca acel telefon este al lui, pentru ca altfel putem sa ajungem la efecte secundare nedorite”, a explicat Catalin Marinescu.
Un proiect asemanator a fost initiat in 2008, de Asociatia Operatorilor Mobili din Romania, organizatie care reprezinta interesele operatorilor de telefonie mobila din tara, insa pana in momentul de fata nu s-a concretizat nimic.
Sursa: Andrei Gherghel