Vezi VIDEO
In comuna Poienile Izei se desfasoara, pana in 20 august, o tabara internationala la care participa tineri din patru tari. Acestia se afla in Maramures din 20 iulie, cand a debutat tabara internationala „Traditie vs. Modernism” – un proiect de anvergura derulat de Asociatia Tinerilor Intreprinzatori “Concordia” (ATIC), – presedinte Andrei Denis Codrea. Trecand peste barierele lingvistice si culturale, 24 tineri, cu varste cuprinse intre 15 si 25 ani din Israel, Turcia, Serbia si Romania, si-au insusit mestesuguri traditionale maramuresene in cadrul a trei ateliere de lucru: olarit si elemente de arta decorativa, tesatorie si bucatarie, la care s-a adaugat si un al patrulea atelier – foto-video, reprezentand “modernismul” din titlul proiectului.
Proiectul de la Poienile Izei a fost finantat de Comisia Europeana, prin intermediul Agentiei Nationale pentru Programe Comunitare in domeniul educatiei si formarii profesionale – “Tineret in actiune”. Participantii si-au incercat talentul pe roata olarului alaturi de celebrii mesteri din Sacel, au invatat sa prepare vopsele din plante cu care sa coloreze lana toarsa chiar de ei, dar au incercat sa vada si cum e la razboi, firesc la un razboi de tesut.
In perioadele de relaxare, tinerii au invatat unii de la altii cantecele si dansurile specifice zonelor din care provin. Maramuresenii au deprins ritmurile turcesti, sarbesti sau evreiesti, iar strainii au putut sa afle de ce judetul in care au venit este atat de cunoscut, adica au gustat vrand-nevrand horinca, fara sa faca si abuz de ea.
Tabara de creatie interetnica si interculturala s-a incheiat cu expozitia lucrarilor participantilor, un carnaval si un spectacol oferit generoaselor gazde din Poienile Izei, sarbatoare in cadrul caruia, in ropotele de aplauze ale satenilor, au fost impartite diplome si premii.
Declaratii:
Vasile Dunca, primarul din Poienile Izei – ”Suntem onorati ca Poienile Izei este gazda proiectului Traditie versus Modernism si ca tinerii din localitate vor avea ocazia sa cunoasca si sa desfasoare activitati comune cu tinerii din cele patru tari participante la proiect: Israel, Serbia, Turcia si Romania. Din partea Primariei si a locuitorilor din Poienile Izei va asiguram de tot sprijinul pentru a finaliza cu succes acest proiect.”
Ilker Sedef, liderul grupului din Turcia – ”Buna ziua romani! Suntem bucurosi ca prin intermediul proiectului initiat de Asociatia Tineri Intreprinzatori Concordia avem ocazia sa vizitam frumoasa dvs. tara, sa cunoastem traditiile si obiceiurile din Maramures. Noi, grupul din Turcia nu vom uita niciodata ospitalitatea pe care ne-ati oferit-o. Va multumim.”
Dikla Danino, liderul grupului din Israel – ”Este o mare onoare pentru evrei de a se intoarce aici dupa 65 de ani de cand stramosii lor au parasit aceasta zona. Noi suntem o trupa de cantareti si dansatori care au participat si au castigat multe concursuri nationale si internationale. Multumim initiatorului acestui proiect, Codrea Denis, pentru ocazia pe care ne-a oferit-o de a participa la acest program. Viata din Romania este foarte linistita, foarte diferita de viata noastra din Israel: o tara a carei istorie si stil de viata este foarte complicata si plina de razboaie.”
Suncica Mitrovic, liderul grupului din Serbia – ”Timpul petrecut in Romania cu ocazia acestui proiect ne-a oferit ocazia de a intalni tineri din alte trei tari participante cu care am petrecut momente memorabile cu ocazia desfasurarii activitatilor proiectului. Speram ca aceasta colaborare sa nu se opreasca aici si sa initiem si alte proiecte comune. (…) Speram sa revenim cat de curand si sa initiem alte proiecte prin care sa invitam tineri din Romania in tarile noastre.”
Codrea Andrei Denis, presedintele Asociatiei Tineri Intreprinzatori Concordia – ”Am asteptat cu nerabdare demararea acestui proiect, atat eu cat si tinerii membri ai asociatiei care sunt in numar de 69. Proiectul ne-a oferit oportunitatea de a cunoaste tineri din alte trei tari si de a realiza schimb intercultural, prin intermediul celor patru ateliere organizate: olarit, tesatorie, bucatarie internationala si foto video. Participantii au invatat sa lucreze si sa se simta bine impreuna, depasind toate barierele lingvistice, culturale, traditionale etc. Proiectul s-a finalizat cu succes, toti participantii exprimandu-si dorinta de a initia pe viitor si alte proiecte comune.”
Sursa: Vasile Dale