Vezi VIDEO
Municipiul Baia Mare va avea doua centre de consiliere pentru agresorii implicati in acte de violenta domestica. Ambele centre vor fi realizate printr-un proiect finantat prin Mecanismul Financiar Norvegian 2009-2014. Planul de dezvoltare este implementat datorita unui parteneriat public privat in care Serviciul Public de Asistenta Sociala Baia Mare are rol de beneficiar, parteneri fiind Penitenciarul Baia Mare, ASSOC, Inspectoratul de Politie al Judetului Maramures si o firma care furnizeaza servicii de consultanta. Valoarea proiectului se ridica la aproximativ 1.600.000 de lei si va fi finalizat intr-o perioada de 13 luni.
Proiectul isi propune dezvoltarea de servicii si masuri de reducere a violentei domestice, prin asigurarea de servicii atat pentru victimele violentei in familie, femei si copii, cat si pentru agresori.
“Este un proiect mai indraznet, care vizeaza si servicii pentru agresori. Din toate proiectele care au fost depuse pentru finantare pe acest segment, doar municipiul Baia Mare a indraznit, datorita partenerilor pe care ii are, sa adreseze servicii si celor care sunt agresori”, a declarat Bogdan Gavra, directorul Serviciului Public de Asistenta Sociala Baia Mare.
Proiectul a fost lansat astazi in Baia Mare, urmand sa fie finalizat in urmatoarele 13 luni.
“Un prim pas a fost facut in urma cu patru sau cinci ani de un alt proiect, care s-a concretizat in Centrul Tranzit iar acesta il consider ca un al doilea pas care asigura sustenabilitatea acestor servicii si incercam sa evitam cauza pentru a elimina efectul”, a spus Gabriela Hofer, viceprimarul municipiului Baia Mare.
In cadrul proiectului vor fi infiintate doua centre de consiliere pentru agresori, unul la nivelul comunitatii, care va fi gestionat de Serviciul Public de Asistenta Sociala Baia Mare, si unul in Penitenciarul Baia Mare.
“Acest proiect, putem spune ca subliniaza dezideratul sistemului penitenciar din ultimii ani, ca functia de reintegrare sociala primeaza celei custodiale. In acesti ani de munca cu detinutii, am invatat noi, ca lucratori in sistemul de penitenciar, ca oricine greseste poate sa se schimbe si merita o a doua sansa. Noi, ca institutie publica, vom beneficia atat de sprijinul specialistilor din proiect, ceea ce ne bucura, vom beneficia de noi spatii in care vom desfasura activitati cu detinutii dar vor beneficia si detinutii, acei agresori despre care s-a vorbit, astfel ca se va imbina foarte bine colaborarea intre public si privat”, a declarat Crina Suciu, director adjunct al Penitenciarului Baia Mare.
Potrivit statisticilor, anual, in Romania sunt inregistrate aproximativ 12.000 de victime ale violentei, violenta in familie fiind considerata o problema de sanatate publica. Pentru a incerca sa cunoasca, cu adevarat, problemele cu care se confrunta femeile care sunt victime ale violentei domestice, specialistii vor incerca sa le scoata din zona de tacere.
Proiectul implementat incepand de astazi in municipiul Baia Mare se doreste sa fie primul program de consiliere atestat stiintific.
Sursa: Simona Vasiac